Soldați ucraineni, împușcați de ruși în timp ce se predau

Soldați ucraineni, împușcați de ruși în timp ce se predau Război Ucraina. Sursa foto: Arhiva EVZ

A apărut o înregistrare video care arată un incident tulburător în care se văd soldați ruși care împușcă de foarte aproape soldați ucraineni care se predau.

Imaginile video făcute publice recent de proiectul ucrainean OSINT DeepState par să înfățișeze execuția tragică a unor soldați ucraineni care nu erau înarmați, în districtul Pokrovskyi din Donețk, situat în estul Ucrainei.

Rușii împușcă soldați care se predau

Înregistrarea video, care a fost făcută publică la 2 decembrie, ar fi fost captată de o dronă în regiunea Avdiivka, în nordul țării, unde armata rusă face progrese.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un grup de soldați, posibil ruși, sunt observați stând lângă un adăpost, în timp ce doi soldați ucraineni ies, unul dintre ei cu mâinile la ceafă. După ce cel de-al doilea soldat se poziționează la sol, soldații îmbrăcați în uniforme rusești procedează la deschiderea focului asupra lor.

După ce videoclipul a fost făcut public, Procuratura din Donețk a lansat o investigație privind presupuse încălcări ale legilor și obiceiurilor de război, inclusiv omor intenționat, așa cum este prevăzut la articolul 438, partea 2 din Codul penal ucrainean.

Crime de război

Videoclipul prezintă o scenă tulburătoare în care indivizi în uniforme rusești împușcă fără milă doi militari neînarmați din cadrul forțelor armate ucrainene care se predau, după cum a precizat Parchetul ucrainean.

Oleksandr Shtupun, un purtător de cuvânt al comandamentului militar ucrainean Tavria, a declarat că videoclipul este în prezent în curs de verificare.

„Aceste crime nu au termen de prescripție, iar toate dovezile vor fi transferate instituțiilor internaționale corespunzătoare care se ocupă de crimele de război”, a declarat el.

Au tras asupra unor soldați neînarmați

Potrivit unor surse de încredere, Centrul de comunicații strategice al armatei ucrainene a raportat că soldații ruși ar fi tras asupra unor soldați neînarmați.

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Lubineț, și-a exprimat intenția de a solicita asistență din partea Comitetului Internațional al Crucii Roșii și a Națiunilor Unite.

Potrivit perspectivei sale, din înregistrarea video reiese că soldații ucraineni fac eforturi pentru a demonstra că nu au arme, că se predau și că nu reprezintă o amenințare pentru militarii ruși. Potrivit lui Lubinets, ar fi fost potrivit ca aceștia să fie capturați și recunoscuți ca prizonieri de război.

Ministerul rus al Apărării nu a emis nicio declarație oficială cu privire la acest videoclip, potrivit Meduza.