Evenimentul Zilei > International > Sute de MILITARI BRITANICI, tancuri și vehicule blindate au sosit în ESTUL EUROPEI, gata de intervenție în fața AMENINȚĂRII RUSE
Sute de MILITARI BRITANICI, tancuri și vehicule blindate au sosit în ESTUL EUROPEI, gata de intervenție în fața AMENINȚĂRII RUSE

Sute de MILITARI BRITANICI, tancuri și vehicule blindate au sosit în ESTUL EUROPEI, gata de intervenție în fața AMENINȚĂRII RUSE

Sute de militari britanici, tancuri și artilerie grea sunt trimise la granița cu Rusia, în cea mai mare demosntrație de forță împotriva Moscovei, de la Războiul Rece până acum. Un grup de 120 de soldați au sosit în Estonia și 300 de vehicule vor ajunge săptămâna viitoare.

Țara est-europeană, care consideră că Rusia este o amenințare pentru ea, a cerut ajutor. Ministrul britanic al Apărării a spus că soldații vor apăra această țară în fața vreunei agresiuni din partea Rusiei. 

Printre vehiculele care vor sosi săptămâna viitoare, se numără mașina de luptă a infanteriei Warrios, tancuri Challenger 2 și arme de artilerie AS90, scrie Daily Mail.

Mai mulți militari vor veni, numărul total al britanicilor în zonă urmând să ajungă la 800, până luna viitoare, la cererea estoniei, ca parte a unei desfășurări de forțe a NATO în Estul Europei. Fallon a declarat: „În fața unei Rusii din ce în ce mai agresive, NATO ia măsuri în conformitate cu angajamentele sale la apărare colectivă. Sosirea a 120 de militari britanici în weekend marchează începutul celei mai vaste desfășurări de forțe din Estul Europei”. 

„Până la finalul lunii viitoare, vom avea aici 800 de militari britanici, cu tancuri, vehicule blindate, gata să-i reasigure pe aliații noștri și să sublinieze angajamentul nostru față de securitatea Europei. Și asta nu este se referă doar la statele baltice, ci este vorba despre NATO, este vorba despre NATO care stă în calea agresiunii Rusiei și este gata să apere și să protejeze”, a spus oficialul britanic care a adăugat că trupele țării sale vor avea un rol improtant în Estonia și vor susține aliații americani în Polonia, ca parte a eforturilor mai extinse de a apăra statele NATO.

„Bugetul nostru de apărare a crescut, ceea ce înseamnă că putem sprijini aceste desfășurări de forțe pe termen lung și vom întări angajamentul față de securitatea europeană”, a explicat Fallon. 

Comandantul trupelor, lt. col. Mark Wilson, a adăugat: „Marea Britanie și Estonia au împreună o istorie lungă și mândră de a participa împreună, inclusiv în Afganistan, așa că este o onoare să conduc acest detașament, ca parte a prezenței extinse a NATO în regiune”.

El a mai spus că soldații săi abia așteaptă să lucreze, să se antrenze și să se pregătească alături de colegii estonieini. 

Marea Britanie a preluat un rol principal, alături de alte state, în Programul de Prezență Avansată a NATO, menit să răspundă rapid unor amenințări venite din partea Rusiei. 

Circa 150 de soldați britanici vor fi dislocați în Polonia, precizează sursa citată.