Moscova susține are informații potrivit cărora Kievul intenționează să atace teritoriul Rusiei cu HIMARS și Storm Shadow.
Iar folosirea armelor occidentale în aceste scopuri va însemna participarea Statelor Unite și a Marii Britanii la un conflict militar, acuză ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu.
Scenariul lui Șoigu
Rusia va lansa lovituri imediate împotriva centrelor decizionale din Ucraina dacă forțele armate ucrainene atacă teritoriul Rusiei, inclusiv Crimeea, cu rachete HIMARS și Storm Shadow, a declarat ministrul Apărării Serghei Şoigu.
„Folosirea acestor rachete în afara zonei unei operațiuni militare speciale va însemna implicarea deplină a Statelor Unite și Marii Britanii în conflict și va atrage lovituri imediate asupra centrelor decizionale de pe teritoriul Ucrainei”, a spus Șoigu în cadrului său. Discurs de deschidere la o ședință a consiliului de administrație al ministerului.
Șeful Ministerului Apărării a mai spus că trupele ucrainene continuă să încerce o ofensivă în trei direcții: la Iujno-Donețk, Zaporojie și Donețk.
Pentru aceasta sunt implicate formațiuni de elită antrenate în țările NATO și echipate cu arme occidentale.
Rusia amenință NATO
Ministerul a raportat de mai multe ori atacul asupra centrelor decizionale ucrainene, fără a preciza exact ce obiecte au fost atacate și unde sunt amplasate. Pe 30 mai, Ministerul Apărării a anunțat că într-unul dintre aceste centre „pe teritoriul Rusiei au fost planificate acte teroriste sub îndrumarea specialiștilor din serviciile de informații occidentale”. Kremlinul a spus că răspunsul la una dintre aceste lovituri rusești a fost un atac cu drone asupra Moscovei la sfârșitul lunii mai.
Vicepreşedintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, a ameninţat de asemenea că va răspunde în cazul în care armele occidentale ar fi folosite împotriva teritoriilor ruse . El a recunoscut că centrele care „nu se află nici măcar pe teritoriul Kievului” ar putea cădea sub lovituri.
Ministerul de Externe britanic consideră că Forțele Armate ale Ucrainei pot ataca „ținte militare legitime” în afara Ucrainei, deoarece acesta este un element al autoapărării Kievului. Casa Albă a SUA a spus că nu încurajează Ucraina să lovească teritoriul Rusiei. În același timp, Departamentul de Stat notează că partea ucraineană are dreptul „de a decide în mod independent cum să-și apere teritoriul”, potrivit RBC.ru.