Atât şoferii de TIR, cât şi reprezentanţii firmelor de transport care, prin indolenţa de care dau dovadă uneori, pun în pericol mii de vieţi nevinovate sunt „vânaţi“ de poliţişti pe toate şoselele din Europa.
Drept urmare, sute de filtre ale poliţiei au fost instituite, în aceste zile, pe unul dintre cele mai importante coridoare rutiere europene pentru transportul de mărfuri (Grecia - Macedonia - Serbia - Croaţia - Slovenia - Austria - Germania - Olanda - Marea Britanie - Irlanda). Acestora li se adaugă controalele intense derulate, de acum şi până la sfârşitul acestui an, pe şoselele din alte zece state membre ale UE, printre care şi România.
„Noi am început cu autostrăzile. Practic, toţi şoferii de TIR sunt traşi pe dreapta, echipele de poliţişti şi reprezentanţi ai Autorităţii Rutiere verificând nu doar starea tehnică a maşinilor, ci şi legalitatea transporturilor, modul în care şoferii respectă timpii de conducere, odihnă şi repaus, modul în care funcţionează tahografele şi limitatoarele de viteză“, a precizat, ieri, comisarul George Grigore, şeful Poliţiei Autostrăzi. În doar două zile, valoarea amenzilor luate de şoferi ori de firmele la care aceştia lucrează s-a ridicat la peste 70.000 de lei.
Anul trecut, pe drumurile din România, şoferii de TIR au fost implicaţi în 564 de accidente rutiere grave, soldate cu 175 de morţi şi 245 de răniţi grav. De la începutul acestui an au avut loc 116 asemenea accidente în care şi-au pierdut viaţa 38 de persoane.