Majoritatea șoferilor nu acordă o atenție prea mare atunci când își parchează mașina, mulți dintre ei încălcând prevederile Codului Rutier fără ca măcar să își dea seama. Greșeala banală care îi poate costa o amendă uriașă, de până la 2.500 de lei.
Șoferii sunt mereu în căutare de locuri de parcare. Codul Rutier are multe prevederi cu privire la oprirea sau staționarea neregulamentară. Greșelile din această categorie sunt sancționate cu amenzi destul de mari, însă despre unele reglementări șoferii nici nu știu. Spre exemplu, puțini sunt cei care au cunoștință despre prevederea cu privire la blocarea cu intenție a locurilor de parcare.
Numărul mașinilor din România este în creștere, iar locurile de parcare reprezintă o adevărată problemă. Șoferii pierd tot mai mult timp pentru a parca. Legislația devine tot mai strictă, iar amenzile cresc considerabil. Potrivit prevederilor legale, blocarea ilegală a unui potențial loc de parcare se pedepsește cu o amendă de până la 2.500 de lei. Această regulă este ignorată de mulți șoferi, iar unii dintre ei nici măcar nu știu că această greșeală este o contravenție.
Metoda prin care sunt blocate locurile de parcare este cea în care se pun diverse obiecte pentru a împiedica alte mașini să le ocupe locul. De cele mai multe ori, șoferii își blochează locurile de parcare cu sticle, bidoane pline cu apă, bare de lemn, grilajele metalice special confecționate, tomberoane de gunoi și tot felul de alte obiecte care fac parcarea imposibilă. Acest obicei îi poate costa pe șoferi o amendă destul de mare.
Șoferii, disperați. Lipsa locurilor de parcare, o problemă în România
Una dintre cele mai mari probleme din infrastructura românească este cea cu locurile de parcare. Acestea sunt insuficiente, așa că șoferii apelează la diferite tertipuri pentru a avea unde parca mașina. De cele mai multe ori ei încalcă legea, lăsând mașinile în locuri neregulamentare.
Codul Rutier interzice oprirea sau staționarea neregulamentară, semnalizate prin indicatoare. Cu toate acestea, șoferii parchează unde apucă. Amenzi se aplică și în cazul celor care parchează pe trotuar și nu lasă un spațiu de minimum un metru.
Șoferii care nu parchează regulamentar riscă amenzi de până la 870 de lei, dar și puncte de penalizare. Potrivit art. 72 din OUG nr. 195/2022 privind circulația pe drumurile publice, ocuparea trotuarului cu vehicule este strict interzisă. În ciuda acestor prevederi, mașinile sunt parcate fie pe carosabil, în locuri nepermise, fie chiar pe spațiile verzi sau trotuare, potrivit playtech.ro.