Judecătorii au stabilit că șoferul nu se face vinovat de accident, deoarece nu a avut cum să evite producerea acestuia. Procurorii susținuseră că bărbatul nu fusese atent și nu adaptase viteza la condițiile de trafic. În urma accidentului un bărbat și-a pierdut viața, iar altul a fost grav rănit.
Un șofer, care a lovit mortal un muncitor și a rănit un altul, a fost achitat la nouă ani de la producerea unui accident în Iași. Magistrații au decis că bărbatul nu a avut cum să evite impactul. Sentința nu este definitivă.
Accidentul s-a produs în 17 octombrie 2013 pe bulevardul Tudor Vladimirescu din Iași. Mai mulți muncitori de la compania ApaVital lucrau la remedierea unei defecțiuni, iar șantierul fusese semnalizat cu o bandă albastră. Un șofer a reușit să evite impactul în ultimul moment, dar mașina aflată în spatele său a lovit în plin un muncitor și s-a prăbuși într-o groapă în care se aflau alți doi lucrători. Un muncitor a murit și altul a fost grav rănit.
Varianta procurorilor
Cercetările în acest caz au durat șapte ani, iar procurorii au decis să îl trimită în judecată pe șofer în 2020. Acesta a fost acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și conducerea unui autoturism neînmatriculat (autorizaţia provizorie expirase cu o zi înainte de producerea accidentului). Anchetatorii au stabilit că șoferul nu a fost atent și nu adaptat viteza la condițiile de drum.
„Concluzia lipsei de atenţie la traficul din direcţia de mers este susţinută inclusiv de afirmaţia inculpatului că a observat brusc o vestă reflectorizantă în faţa sa. În condiţiile traficului pe timp de zi, cu vizibilitate bună, o persoană cu vestă reflectorizantă poate fi observată de la distanţe de peste 300 metri.
Aşadar, după observarea vestei reflectorizante, cel mai probabil concomitent cu primul impact, pe care inculpatul nici nu l-a conştientizat, acesta a acţionat sistemul de frânare. Inculpatul a lovit apoi un panou de metal şi pe persoana vătămată V.L. pe care a proiectat-o pe partea carosabilă, apoi a intrat cu partea frontală a autoturismului în groapă”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Decizia magistraților
Magistrații Judecătoriei din Iași nu au fost de acord cu varianta procurorilor și au dispus achitarea șoferului. Ei au susținut, în motivarea sentinței, că șantierul trebuia semnalizat cu bandă alb-roșie pentru a fi fost mai vizibil și că ar fi trebuit montate panouri de avertizare cu 50 de metri înaintea gropii, ceea ce nu s-a făcut. În plus, faptul că șoferul a avut în fața sa o altă mașină, care a evitat în ultimul moment accidentul, arată că vizibilitatea a fost obturată. De asemenea, șoferul circula cu viteză legală, iar procuroii nu au explicat cum ar fi trebuit adaptată aceasta la condițiile de trafic.
„Instanţa constată că nu se impută inculpatului o anumită acţiune sau o inacţiune. Alta ar fi fost situaţia în cazul în care i s-ar fi imputat inculpatului o acţiune proprie, din cauza căreia nu ar fi fost atent la trafic, cum ar fi folosirea telefonului mobil pentru scrierea unui mesaj sau pentru citirea unui e-mail, spre exemplu.
Instanţa apreciază că nu îi este imputabilă inculpatului reacţia firească de a-şi pierde concentrarea pentru un moment, dacă autoturismul din faţa sa a efectuat un viraj brusc, surprinzându-l pe inculpat, care nu se aştepta la o astfel de manevră.
Deşi procurorul a reţinut încălcarea art. 48 din OUG 195/2002, în sensul că inculpatul nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, nu a arătat în concret cum trebuia adaptată viteza, cu cât trebuia inculpatul să circule şi potrivit cărei reguli”, au apreciat judecătorii, potrivit ziaruldeiasi.ro.