Şocul petrolului zguduie nivelul de trai

În SUA şi Europa Occidentală, creşterea preţului combustibililor a adus panică, proteste şi măsuri radicale pentru salvarea bunăstării populaţiei.

Confruntaţi cu creşterea vertiginoasă a preţului carburanţilor, care a atras scumpiri în lanţ la alimente şi alte produse de primă necesitate, americanii caută soluţii pentru a-şi menţine actualul nivel de trai.

După ce preţul unui galon de benzină (3,78 litri) a crescut de la 3 dolari la aproape 4 dolari din ianuarie până la sfârşitul lui mai, tot mai mulţi americani au început să redescopere mijloacele de transport în comun, comentează agenţia France Presse.

Aproximativ 76% dintre americani merg la serviciu cu maşina personală, 11% folosesc în acest scop autoturisme închiriate şi doar circa 5% preferă trenul sau metroul, potrivit Biroului de recensământ din Statele Unite.

De la începutul anului însă, metrourile, tramvaiele şi autobuzele sunt tot mai aglomerate, mai ales în oraşe precum Seattle, Dallas sau San Francisco. La New York, numărul celor care aleg metroul, vechi de 100 de ani, a crescut cu aproximativ 5% din ianuarie. Şi locuitorii oraşului Los Angeles recurg din ce în ce mai des la transportul subteran, metroul local înregistrând o creştere de 14% a numărului de călători în ultimele trei luni.

La Washington, capitala SUA, metroul a transportat zilnic peste 800.000 de călători, o cifră atinsă anterior doar cu prilejul marilor manifestaţii şi al evenimentelor sportive, iar autorităţile locale pun la punct deja un plan de urgenţă pentru a face faţă unei noi scumpiri a preţului benzinei. Călătorie cu chirie

O altă soluţie pentru americani cărora li se pare prea scump să-şi folosească maşinile personale sunt companiile de „car-sharing“. În schimbul achitării contravalorii unui abonament anual, acestea le oferă clienţilor posibilitatea de a închiria, pentru câteva ore sau pentru câteva zile, diverse autoturisme cu plinul făcut şi cu asigurarea plătită.

Piaţa este dominată de compania Zipcar, care are 200.000 de clienţi înregistraţi şi 5.000 de vehicule în circulaţie. Lunar, alte 7.500 de persoane aleg serviciile Zipcar, reprezentanţii companiei susţinând că astfel ei economisesc peste 435 de dolari.

Pe de altă parte, unii americani preferă să muncească de acasă atunci când atribuţiile de serviciu le-o permit. Se strânge cureaua în supermarketuri Din cauză că preţul ridicat al petrolului a scumpit şi alimentele, americanii au grijă să nu cheltuie prea mult în supermarketuri, iar presa le sare în ajutor cu sfaturi utile. „Faceţi o listă de cumpărături şi respectaţi-o! Nu faceţi cumpărături atunci când vă este foame!“, recomandă jurnaliştii de la cotidianul „Kansas City Star“. „Mâncaţi mai puţin şi beţi apă de la robinet!“, îi mai sfătuiesc aceştia pe americanii dornici să facă economii atunci când merg la cumpărături.

Patronii de supermarketuri americane au remarcat o creştere de peste 50% a numărului celor care le trec pragul având pregătite de acasă liste de cumpărături.

Tot în urma creşterii preţului petrolului, compania aeriană American Airlines a decis să instituie o taxă de 15 dolari pentru fiecare bagaj verificat, Delta Air Lines Inc. percepe 25 de dolari pentru rezervarea biletelor de avion prin telefon, iar General Motors a anunţat că va închide patru fabrici de camioane.

PE CONT PROPRIU

În aşteptarea apocalipsei energetice Pe fondul creşterii preţurilor petrolului, tot mai mulţi americani îngrijoraţi de evoluţia preţurilor la energie se pregătesc pentru un scenariu catastrofal.

Pentru a supravieţui, ei se retrag în ferme izolate complet de civilizaţie, alimentate cu energie solară, unde învaţă să trăiască de pe urma cultivării pământului sau a creşterii animalelor.

Lynn-Marie este unul dintre puţinii adepţi care au acceptat să vorbească despre această teorie. „Se vor întâmpla multe lucruri groaznice atunci când oamenii nu vor mai avea de unde să-şi procure lucrurile necesare pentru supravieţuirea lor şi a familiilor lor“, a declarat ea reporterilor AFP. Fără televizor sau cărţi de credit Lynn-Marie s-a mutat alături de soţul ei într-o fermă unde a plantat pomi şi a ridicat o seră pentru legume şi plante medicinale. Şi-au construit apoi propriul sistem de irigaţii şi au început să înveţe totul despre creşterea animalelor.

Cuplul a renunţat la televizor, alături de celelalte simboluri ale civilizaţiei, pentru a se rupe de lumea exterioară. Printre altele, Lynn a învăţat cum să facă săpun, iar soţul ei studiază botanica medicinală, convins de dispariţia medicamentelor începând cu anul 2012. (Vasile Decu)

ASIA

Majorări şi restricţii Malaysia a anunţat ieri că va creşte preţurile la benzină şi la motorină cu 41%, pentru a reduce costurile subvenţiilor pentru energie. Preţul benzinei va ajunge astfel la 0,87 dolari pe litru, iar motorina va costa 0,80 dolari pe litru. Pentru a reduce consumul, autorităţile le vor oferi însă câte 200 de dolari anual proprietarilor de autoturisme cu o capacitate cilindrică sub 2.000 de cm cubi. O altă reglementare recentă interzice vânzarea de combustibili proprietarilor de maşini înregistrate în alte state, în special în zona de la graniţa cu Thailanda. Şi autorităţile indiene au anunţat ieri că vor creşte preţul la benzină şi la motorină cu 10%, aceasta fiind cea mai mare scumpire din ultimii 12 ani.

PROTESTE

Bruxelles-ul, sub asaltul pescarilor

Sute de pescari s-au reunit ieri la Bruxelles, în cartierul care găzduieşte instituţiile europene, pentru a protesta faţă de creşterea preţului motorinei, iar organizatorii mizau pe prezenţa a câtorva mii de oameni. Întâlnirea de la Bruxelles a fost doar ultima fază a acţiunilor de protest pe care pescarii le-au organizat în ultimile săptămâni în Franţa, Spania, Portugalia, Italia şi Marea Britanie.

Aceştia au recurs la boicotarea producţiei, blocarea porturilor şi a pieţelor, chiar la confruntări cu forţele de ordine, şi au cerut susţinere financiară la nivel naţional şi european. Şi şoferii de camion şi agricultorii francezi au anunţat mişcări de protest, motivate de explozia preţurilor la carburanţi. Şoferii de camion spanioli au ameninţat la rândul lor cu mobilizarea, la numai câteva zile după o manifestaţie a confraţilor din Marea Britanie.

Afectaţi de creşterea carburanţilor s-au declarat şi producătorii de lapte din Germania, Elveţia, Austria sau Olanda. Aceştia au precizat că recenta creştere a preţului la carburanţi a generat o scădere a veniturilor agricultorilor. (Flavius Toader)