Socialiştii francezi îi caută rival lui Nicolas Sarkozy

Socialiştii francezi îi caută rival lui Nicolas Sarkozy

Şase candidaţi s-au înscris în cursa internă care se va încheia în octombrie. Câştigătorul este considerat favorit la prezidenţialele de anul viitor.

Socialiştii francezi au închis aseară lista candidaţilor pentru prezidenţialele de anul viitor, dând startul cursei interne pentru desemnarea celui care îl va înfrunta, în mai 2012, pe actualul lider de la Élysée, Nicolas Sarkozy. Numele candidatului va fi cunoscut după încheierea lucrărilor congresului partidului, programat pentru 9 octombrie.

Este pentru prima dată când o formaţiune politică din Franţa organizează alegeri primare în perspectiva scrutinului pentru prima funcţie în stat. Faptul că socialiştii au spart gheaţa în acest sens nu este o surpriză pentru analiştii politici francezi. Confruntat cu o criză de lideri după înfrângerea lui Lionel Jospin în prezidenţialele din 2002 şi a lui Ségolène Royal în scrutinul din 2007, Partidul Socialist mizează pe alegerile primare pentru a conferi cât mai multă legitimitate viitorului candidat, comentează ziarul francez "Le Figaro".

Umăr la umăr

Ne puteți urmări și pe Google News

Şase candidaţi intră în cursa internă: Martine Aubry, Francois Hollande, Arnaud Montebourg, Ségolène Royal, Manuel Valls şi Jean-Michel Baylet. Acesta din urmă, liderul Partidului Radical de Stânga, o formaţiune aliată cu Partidul Socialist încă din anul 1982, urma să îşi depună candidatura aseară, cu câteva ore înaintea termenului-limită. Un comitet urmează să valideze aceste candidaturi până pe data de 20 iulie.

Martine Aubry şi Francois Hollande rămân favoriţi în cursa pentru Palatul Élysée, fiind creditaţi fiecare cu 29 la sută din intenţiile de vot, potrivit unui sondaj realizat în perioada 8-9 iulie de Ipsos-Logica Business Consulting, preluat de "Le Monde". Preşedintele Sarkozy ocupă poziţia a treia, cu 22 de procente din preferinţele electoratului, urmat de Ségolène Royal, cu 17 la sută. Oricine câştigă cursa internă este considerat favorit în scrutinul prezidenţial din primăvara viitoare.

Un duel Aubry-Hollande

"Meciul poate începe", titra ieri "Le Figaro", aluzie la lupta electorală internă care îi va avea, cel mai probabil, protagonişti pe Martine Aubry şi Francois Hollande. "Două trenuri care gonesc unul spre celălalt", aşa au descris ziariştii francezi competiţia dintre cei doi candidaţi, aluzie la stilurile lor opuse de a face politică.

"Nu voi spune nimic despre contracandidaţii mei. Îmi doresc ca primarele să se deruleze sub zodia respectului", a declarat Hollande, care a depus o listă cu 450 de semnături ale membrilor partidului care să îi susţină candidatura. Aubry, în schimb, a prezentat o listă cu peste 500 de astfel de semnături.

Martine Aubry, primar al oraşului Lille şi fiica lui Jacques Delors, fost preşedinte al Comisiei Europene, este de ceva vreme victimă a unor atacuri mediatice dure la care a răspuns zilele trecute cu ameninţarea intentării unor procese. Ea a acuzat partidul preşedintelui Nicolas Sarkozy, Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP), că se află în spatele acestor calomnii, în care ea este descrisă drept lesbiană, iar soţul său, un renumit avocat francez, drept un radical islamist.

"Trebuie să fim stânga care va face schimbări, iar eu trebuie să fiu candidatul care va convinge francezii să voteze stânga în 2012.“ FRANCOIS HOLLANDE, candidat socialist

SONDAJ

Francezii l-ar vota pe inculpatul Strauss-Kahn

Inculparea lui Dominique Strauss-Kahn (DSK) în SUA nu pare să fi dăunat prea mult imaginii politicianului. Cel puţin asta indică un recent sondaj de opinie conform căruia, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale de anul viitor, francezii l-ar vota pe fostul şef al FMI, acuzat de agresiune sexuală, şi nu pe actualul şef al statului, Nicolas Sarkozy.

Pentru prima oară de la arestarea lui Strauss-Kahn, în mai, francezii au fost chestionaţi în legătură cu o eventuală candidatură a socialistului. DSK ar fi votat de 54% dintre francezi, arată un sondaj realizat de BVA şi citat de cotidianul britanic "The Independent".

"Ar fi mai mult un vot de neîncredere pentru Sarkozy, decât o declaraţie sinceră de susţinere a lui Strauss-Kahn", notează sursa citată. Şansele ca DSK să intre în cursa pentru Élysée sunt însă foarte mici, chiar şi în cazul în care scapă de acuzaţiile de agresiune sexuală şi tentativă de viol. De altfel, Strauss-Kahn ar fi spus explicit că nu intenţionează să candideze la scrutinul din 2012, susţine un apropiat al său.

Pe de altă parte, Nicolas Sarkozy, este în continuare optimist şi, la întâlnirile avute cu susţinătorii săi, insistă asupra faptului că poate câştiga un nou mandat de preşedintele al Franţei, adaugă "The Independent".