AVENTURI PITOREȘTI PE MAREA NEAGRĂ (PARTEA III). Rușii au schimbat vremea la Sochi, ca Putin să-și premieze velierele

AVENTURI PITOREȘTI PE MAREA NEAGRĂ (PARTEA III). Rușii au schimbat vremea la Sochi, ca Putin să-și premieze velierele

La finalul cursei, din Varna, marinarii de pe goeleta Adornate au câștigat locul I la clasa sa și argintul în clasamentul general, înaintea marilor veliere rusești Kruzenshtern și Nadezhda. La premierea de la Sochi, rușii au controlat vremea, să nu-i strice plăcerea lui Vladimir Putin

Escalele goeletei Adornate, singura corabie cu pavilion românesc prezentă la Regata Marilor Veliere – SCF Black Sea Tall Ship Regatta 2016 – în porturile ruseşti Novorosyissk şi Sochi şi cel bulgăresc Varna au fost un prilej bun de dest i n d e - re, după momen - tele tensionate din timpul traversadei Mării Negre de la est la vest, cu valuri de cinci metri şi vânt în rafale de până la 35 de noduri.

FOTO: Reporterul EVZ, Mihnea-Petru Pârvu

Mâncarea rusească, votca autohtonă, țigările ieftine – la aproape o treime din prețurile noastre și „Natașele” vesele au înteținut o atmosferă boemă, mai ales că, aproape în fiecare seară, la bordul navei noastre, dar şi pe coverta altor corăbii, petrecerile s-au ţinut lanţ. Și marinarii noștri au avut toate motivele să se bucure, mai ales că au câștigat, în primele două etape, locul II l-a clasa sa, iar în ultima, dintre Sochi și Varna, locul I la Clasa B şi locul II , î n clasamentul general, de- van- sând două din marile veliere ruseşti, barcurile Kruzenshtern şi Nadezhda şi barchetinele bulgăreşti Kaliakra şi Royal Helena dar şi barchetina poloneză Pogoria. În total, Adornate a câştigat şapte trofee, printre care şi pe cele de cea mai sigură navă şi cel mai comunicativ şi prietenos echipaj.

Novorosyissk, orașul martir de la Marea Neagră

Diferenţa, din punct de vedere turistic, între Novorsyissk şi Sochi e cam ca cea dintre Mamaia şi Mizil, spre exemplu. Novorosyissk, cu cei 300.000 de locuitori ai săi, al doilea oraș ca importanță al Rusiei, la Marea Neagră, după Sevastopol, e un fel de periferie a portului. Localitatea a fost reconstruită din temelii, după al Doilea Război Mondial, când a fost, practic, demolată. Novorosyissk-ul este, alături de Leninigrad, Stalingrad, Moscova și Smolensk unul din orașele-martir ale Rusiei. Iar ruşii nu uită asta. În centrul urbei se află un sobru memorial cu numele acestora, în centrul cărora o flacără arde nonstop, în memoria eroilor din Armata Roşie. În urmă cu câţiva ani, povestea un localnic, un marinar beat a avut proasta inspiraţie să-şi aprindă ţigara din focul viu. Nici azi nu se ştie în ce parte a Siberiei îşi ispăşeşte pedeapsa bentru blasfemie. Iar principala atracție a orașului este giganticul crucișător rusesc Amiral Kutuzov, aflat în conservare. Ironic într-un fel, tunurile sale uriaşe ţintesc, parcă, primăria... Un bastiment mare, dar degeaba.

Sochi, orașul tropical de la Marea Neagră

Cât despre Sochi, febleţea lui Putin şi perla turismului estival rusesc, nişte statistici spun aproape tot. Numai la nivelul anului 2014, în Sochi funcționau 22 de hoteluri de cinci stele, mai multe decât în toată Europa de Est. Alte 43 de hoteluri de patru stele, 151 de trei, 156 de două, 170 de una şi 398 de mini-hoteluri completează zestrea staţiunii. Aici, la Sochi, găseşti în acelaşi areal atipic zonei geografice, cu climă sub-tropicală, brazi, foioase şi palmieri. La fel şi cu oamenii. Vezi, la Sochi, trăind într-o simbioză ciudată: ruși, azeri, cazaci, gruzini, osetieni, armeni, tătari și te miri ce altă nație de pe teritoriul țării care se întinde pe 12 fuse orare. În restaurantele de pe superba faleză, la care Mazăre, dacă rămânea primar o sută de ani, nici n-ar visa, te răsfeţi cu celebrii pelmeni – colţunaşii ruseşti cu brânză, plăcintă osetiană cu carne de vită, frigărui din limbi de miel, şaşlâc tătăresc şi multe altele. Iar votca, rușii nu o comandă la pahar, ca la noi. Ci cu sticla. Să fie clar! Și o escapadă romantică are final rapid pe coasta estică a Pontului Euxin.

În așteptarea lui Putin

Lipsa de puncualitate a lui Vladimir Vladimirovici Putin este proverbială. Nici de data aceasta, când era aşteptat la festivitatea de premiere a echipajelor de pe velierele câştigătoare, preşedintele Federaţiei Ruse nu s-a dezminţit. La fel ca la ceremonia de acum doi ani, de la prima ediție a Regatei Mării Negre, șeful de la Kremlin a întârziat două ore. Atunci, l-am întrebat pe un agent FSB când vine şeful său. Ironic, acesta a răspuns într-o engleză impecabilă: „When he wants!”. Am r e p e t a t experimentul acum. Răspunsul a sunat la fel de sec: „Soon!”. Vizita sa nu părea probabilă cu două-trei zile înainte. Vremea era extrem de capricioasă, cu ploi torenţiale, de câteva ori pe zi şi rafale de vânt din senin. Or, la Sochi, toată lumea știe, Putin vine doar când e vreme bună. Singurul semn că cel mai puternic om de pe planetă nu va absenta, era prezenţa în portul turistic a super-yachtului său, Graceful.

FOTO: Flota marilor veliere a luat-o spre Nord

Norul ciudat și siniștrii „FSB-iști”

De dimineaţă, o aversă de două ore a spălat tot Sochiul. Apoi, a apărut soarele şi, deasupra munţilor, un imens nor cumulonimbus s-a poziţionat discret şi bizar. De parcă cineva îl ţinea acolo cu mâna... Şi aşa a rămas întreaga zi. După parada echipajelor care au defilat, la prânz, pe artera principală din Sochi, toţi marinarii au fost aliniaţi, milităreşte, într-un careu situat lângă imensul terminal de pasageri din port. Accesul turiștilor a fost interzis, spre deosebire de acum doi ani când intrarea a fost liberă, dar strict controlată. Securitatea a fost, însă, draconică, de data asta. Încă de dimineaţă, agenţii FSB au împânzit docurile. Parte la costume negre, impecabile şi parte civili, dar cu căşti în ureche şi cu buzunarele umflate de pistoale. Marinarii care au avut proasta inspiraţie să rămână în oraş peste noapte nu au mai fost lăsaţi să intre în port, chit că aveau toate actele în regulă.

FOTO: Atylla, nava piraților atacă din spate

Cum a plecat Putin, vântul era să dărâme scena

Iar Putin a sosit când toată adunarea amorţise în picioare. Cu excepţia excentricului echipaj multi-naţional de pe gaff-schooner-ul Atylla C – desprins parcă din „Piraţii din Caraibe”, cu pavilion de Vanuatu şi un căpitan spaniol de nunai 28 de ani care, echipaţi în piraţi, sirene şi alte costume de carnaval, s-au maimuţărit şi au cântat spre amuzamentul tuturor şi îngrijorarea fesebiştilor că s-ar putea compromite descinderea ţarului Putin. Care ţar a venit, a premiat două veliere ruseşti, pe marele Mir şi pe micuţul Akela, a vorbit două minute şi a plecat să viziteze nava sa preferată, Kruzenshtern. De ceilalţi l-a durut la bască. La două minute după ce convoiul prezidențial a părăsit zona s-a pornit un vânt așa de puternic de era să se dărâme scena. Localnicii au avut dreptate. Pentru Putin se face vreme frumoasă oriunde. Până pleacă...

Adornate, locul I la clasa B şi locul II în clasamentul general

În ultima parte a regatei, dintre Sochi și Varna, flota de veliere s-a îndreptat către nord, spre coasta Crimeei, în căutarea unui vânt favorabil. Surprizător, Căpitanul de Cursă Lungă Ovidiu Eram, comandantul goeletei Adornate, velist împătimit, a ales un drum către sud, spre Sinope. Strategia s-a dovedit a fi una câștigătoare pentru că, la finalul cursei, corabia noastră a reușit, pentru prima oară, să iasă pe primul loc la clasa ei, devansând micuțul și rapidul cutter Akela. Iar în clasamentul general a luat argintul, după marele velier Mir care, ciudat, a reușit să navigheze cu șapte noduri, în condițiile în care vântul sufla abia cu șase noduri. Dar, până la urmă, n-a fost cu supărare. Scopul evenimentului nautic a fost atins. Mediatizarea navigației cu vele și instruirea viitorilor marinari. Neptun a fost de partea marinarilor! Iar sute dintre delfinii săi ne-au ghidat, jucăuși, spre casă.

FOTO: Goeleta Adornate, premiată la Sochi