Patru milioane de copii de refugiaţi din întreaga lume nu frecventează şcoală, faţă de anul precedent fiind înregistrată o creştere alarmantă de o jumătate de million de copii, arată agenţia ONU, făcând referire, într-un raport, la refugiaţii UNHCR.

"Educaţia este un mod de a-i ajuta pe tineri să se vindece, dar este şi o modalitate de a revigora ţări întregi", notează Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi. "Pe baza modelelor actuale, în lipsa unor investiţii urgente, sute de mii de copii vor deveni parte a acestor statistici tulburătoare", a adăugat el.

Aproape 20 de milioane de refugiaţi se aflau sub mandatul său, care exclude circa 5 milioane de refugiaţi palestinieni, până la sfârşitul anului 2017, în timp ce numărul de persoane strămutate în întreaga lume a crescut. Cifrele sunt vehiculate de UNHCR, în urtma unui studiu realizat nu cu mult timp în urmă.

Doar 61% dintre copiii refugiaţi frecventează şcoala primară, comparativ cu peste 90% dintre toţi copiii, arată raportul.

Cifra este chiar mai mică în ceea ce-I priveşte pe copiii mai mari, cu mai puţin de unul din patru copii refugiaţi în şcoala secundară. Doar 1% frecventează învăţământul superior, comparativ cu mai mult de o treime din tineri la nivel global.

Mai mult de 500.000 de copii refugiaţi au fost înscrişi la şcoală anul trecut, dar creşterea rapidă a populaţiei de refugiaţi înseamnă că procentul persoanelor neşcolarizate nu a scăzut.

Katherine Begley, consilier tehnic senior pentru educaţie la agenţia umanitară Care USA, a spus că şcolarizarea este un pas vital în a ajuta familiile refugiaţilor să-şi reconstruiască viaţa.

"Educaţia protejează şi te face mai puternic", a declarat ea Fundaţiei Thomson Reuters.

Lipsa educaţiei este întâlnită adesea în adăposturi temporare sărace sau în aer liber şi afectează în special fetele, marginalizate din cauza unor convenţii sociale şi culturale.

Pentru a aborda această problemă, UNHCR afirmă că refugiaţii ar trebui să fie înscrişi mai degrabă în şcoli obişnuite decât în cele special create, să primească sprijin suplimentar şi barierele la înscriere, precum cerinţele privind documentele de identitate, ar trebui eliminate.