Evenimentul Zilei > Actualitate > Şocant: Ce e pe cale de dispariţie din cauza CHINEZILOR. Au ras tot
Şocant: Ce e pe cale de dispariţie din cauza CHINEZILOR. Au ras tot

Şocant: Ce e pe cale de dispariţie din cauza CHINEZILOR. Au ras tot

Potrivit unui studiu recent, apetitul chinezilor a dus la dispariţia unei întregi specii!

Presura cu pieptul galben, Emberiza aureola, o mică pasăre odinioară foarte răspândită în Europa și în Asia, este amenințată cu dispariția ca urmare a apetitului chinezilor pentru carnea sa, potrivit unui studiu citat de AFP.
Populația acestei păsări a scăzut cu 90% din 1980 și până în prezent, astfel încât aproape că a dispărut în Europa de Est, în Japonia și în mare parte a Rusiei, potrivit studiului realizat de Conservation Biology Journal. În 1997, când aceste păsări au devenit rare, autoritățile chineze au interzis vânarea lor.

Pe piaţa neagră

Însă milioane de astfel de păsări cunoscute în China drept "păsările orezului" au fost în continuare prinse și vândute pe piața neagră, relatează studiul. În 2001, un milion de astfel de păsări au fost devorate de chinezi doar în provincia Guangdong, din sudul Chinei. Aceste păsări migratoare se reproduc în nordul Himalayei și petrec vara în sud-estul asiatic, zburând deasupra Chinei unde sunt vânate de peste 2000 ani, a explicat organizația BirdLife International.
Noaptea, ele se reunesc în număr mare pentru a dormi, devenind pradă facilă pentru vânătorii care le prind cu ajutorul plaselor, precizează acest ONG. "Dimensiunea și viteza declinului în rândul acestor păsări este fără precedent", notează autorul studiului, Johannes Kamp, de la Universitatea din Münster (Germania), într-un comunicat publicat de BirdLife. Presura figurează din 2013 pe liste speciilor aflate în pericol a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).