Tragedie șocantă în România! Zeci de tineri au murit din cauza unui banal selfie

Pentru un selfie perfect, care să impresioneze toți prietenii de pe social media, unii tineri şi-au găsit sfârşitul.

În era internetului, goana după un selfie reuşit se poate transforma în tragedie, ca dovadă că foarte mulţi tineri şi-au găsit moartea.

Nimeni nu se gîndeşte că înainte să facă un selfie, oricine trebuie să se gândească la faptul că goana după un număr mare de like-uri ar putea consta într-o călătorie spre lumea de dincolo, iar ultima fotografie extremă ar putea deveni chiar ultima poză pe care o va face vreodată.

În acest contest, potrivit datelor Poliției, din 2014 și până în prezent, 70 de copii și tineri au murit electrocutați, urcându-se pe vagoane de tren, în căutarea unui selfie ieșit din comun.

Numărul victimelor ar putea să crească în anii următorii, pe măsură ce smartphone-urile şi aplicaţiile pentru selfie devin tot mai sofisticate, avertizează medicul psihiatru Gabriel Diaconu:

„Cumva, noi surprindem în frumusețea unei astfel de fotografii și, dincolo de macabru, partea tristă”

„Lumea în care noi am intrat este o lume în care ne proiectăm mintea vizual. Tehnologia, în ultimii ani, a permis ca oamenii să captureze o parte din realitate la rezoluție din ce în ce mai mare și cu ocazia asta să fascineze în moduri în care poate că acum 5 – 10 de ani nu era posibil. Oamenii aceștia, care se angajează în niște fapte sau comportamente extreme, nu spun că devin eroi.

Spun, în schimb, că vor fi, pe undeva, presați de un fenomen oarecare să-și înfrângă niște bariere interne, psihologice și ceea ce-i împinge de la spate este important, pe undeva, plăcerea noastră, esteticul. Suntem noi din ce în ce mai greu impresionabili. E nevoie de super-stimuli sau super-știri. Ce poate să fie mai spectaculos decât cineva care sfidează moartea?! La circ, saltul mortal, întotdeauna, a făcut spectacol.

De multe ori, oamenii pe care noi îi vedem în România tânjesc pentru un moment sub lumină pentru că viețile lor sunt foarte gri. De fapt și de drept, mergând în spatele morților, în biografia lor personală descoperi, aș spune, poate disproporționat, că acești oameni aveau nemulțumiri. Într-un fel sau altul, apropo de validare, fuseseră anterior invalidați. Cumva, noi surprindem în frumusețea unei astfel de fotografii și, dincolo de macabru, partea tristă.

Nu neapărat căutarea recompensei, apropo de clipurile de pe internet, i-a condus pe acești oameni, cât ceea ce, în studiul personalității, se numește dependența de recompensă și evitarea răului. Acești oameni evitau un rău – banalitatea vieții de zi cu zi: județul Vaslui, Bârlad, județe moarte, orașe pustiite, părinți plecați, cu șomaj mare, cu o sărăcie endemică, pe undeva, troglodismul ăsta de secol XXI, post-capitalist. Și atunci cum să ieși în evidență, unde să te duci? Asta nu înseamnă că justificăm astfel de lucruri, dar este microscopia unui fenomen mult mai vast”, a declarat medicul psihiatru Gabriel Diaconu, potrivit digi24.

Nici în alte ţări situaţia nu este bună

De exemplu  în luna iulie, oficialii din Rusia au publicat o broșură care atrăgea atenția asupra acestui gen de fotografii care te pot costa viața. Amatorii de selfie-uri erau avertizați să fie atenți la arme, animale periculoase, trenuri și fire electrice.

În lume nu este clar dacă numărul selfie-urilor „ucigașe” este în plină creștere, dar din ce în ce mai mulți turiști umplu paginile ziarelor cu încercările lor periculoase pentru a face o fotografie memorabilă. S-au închis parcuri din cauza faptului că oamenii încercau să facă selfie-uri cu urși dar şi cu alte animale. Selfie-ul a devenit o activitate periculoasă, din acest motiv în multe locuri din lume este interzis să faci acest tip de fotografii.