„Cops”, reality-show-ul american care glorifica activitatea poliţiei încă din 1989, a fost scos din grilă în actualul context al revoltelor din Statele Unite ale Americii.
Mai-marii televiziunii Paramount au confirmat că au renunţat la acest reality-show, având în vedere că protestele din SUA cer reformarea poliţiei americane, conform The New York Times.
Amintim că administraţia de la Washington se confruntă cu revolte violente de stradă după moartea lui George Floyd, ucis în Minneapolis după intervenţia brutală a unui poliţist.
Cel de-al 33-lea sezon al emisiunii ar fi trebuit să aibă premiera la data 15 iunie, dar şefii televiziunii au redus temporar difuzarea show-ului încă de la sfârșitul lunii mai.
„Cops nu se mai află în grila Paramount și nu avem niciun plan actual sau viitor pentru ca acesta să se întoarcă”, a declarat un purtător de cuvânt al televiziunii.
Spike TV, predecesorul Paramount, a preluat „Cops” în 2013 după ce emisiunea a fost anulată de Fox, care o transmisese 25 de ani.
Moartea lui George Floyd, luna trecută, în Minneapolis, a catalizat o mișcare de amploare, declanșând sute de proteste în SUA.
Scopul acestora? Schimbarea politicii de justiție penală după ce Floyd a fost ținut la pământ timp de aproape nouă minute de un ofițer de poliție alb, acţiunea care l-a şi ucis în cele din urmă.
Din cauza faptului că ofiţerul Derek Chauvin i-a pus genunchiul pe gât, Floyd a murit asfixiat, dar nu înainte să ceară îndurare pentru viaţa sa de mai multe ori.
Imaginile difuzate ulterior de CNN şi alte televiziuni americane au declanşat un val de emoţie fără precedent în ultimii ani, iar americanii au ieşit pe străzi pentru a condamna abuzurile oamenilor legii.
Grupul pentru drepturile civile Color of Change a început o campanie în 2013, prin care a cerut Fox să nu reînnoiască reality-show-ul Cops și a solicitat agenților de publicitate să-şi retragă sprijinul.
Cei de la Color of Change au mai acuzat că încă din 1989, anul primei difuzări a show-ului „Cops”, televiziunea, producătorii și agenții de publicitate „au construit un model de profit în jurul portretelor distorsionate și dezumanizante ale americanilor negri și ale sistemului de justiție penală”.
Organizația a mai susținut că, deși „Cops” a fost descris ca fiind imparțial, emisiunea „oferă o versiune extrem de filtrată a criminalității și a sistemului de justiție penală – o realitate în care poliția este întotdeauna competentă şi care există eroi ce rezolvă infracțiunile, iar băieții răi sunt întotdeauna prinşi”.
La mijlocul lunii mai, „Cops” a avut aproximativ 470.000 de telespectatori per episod, potrivit măsurătorilor audienţelor. Pentru a compara, „Pawn Stars” de pe canalul History a avut 816.000.
În 2017, „Cops” a sărbătorit episodul cu numărul 1.000. De-a lungul timpului, show-ul a urmărit viaţa unor ofițeri din Marea Britanie, Hong Kong, Rusia și Statele Unite ale Americii.
Sursa: The New York Times