Șoc pe mapamond! Apare "Țara Norului Alb"?

Șoc pe mapamond! Apare "Țara Norului Alb"?

Partidul Maori din Noua Zeelandă vrea ca numele oficial al ţării să fie schimbat în 'Aotearoa', pentru a face mai vizibilă în viaţa publică limba indigenilor, transmite luni dpa, citând presa locală.

Acelaşi partid mai propune ca Wellington, capitala ţării, să devină Te Whanganui-a-Tara, iar Christchurch, Otautahi.

Propunerea a fost anunţată în perspectiva alegerilor parlamentare de pe 17 octombrie.

'Este inacceptabil că numai 3% dintre locuitorii ţării îi pot vorbi limba oficială', a declarat Rawiri Waititi, candidat al Partidului Maori.

Noua Zeelandă are două limbi oficiale - engleza şi maori (sau te reo).

Prim-ministrul Jacinda Ardern, care încearcă să obţină un al doilea mandat la viitoarele alegeri, nu a spus dacă susţine sau nu schimbarea numelui ţării.

'Aud tot mai des folosindu-se Aotearoa interşanjabil cu Noua Zeelandă, iar acesta este un lucru pozitiv', a declarat ea, citată de cotidianul New Zealand Herald.

'Fie că îl vom schimba sau nu prin lege, nu cred că schimbă faptul că Noua Zeelandă este tot mai mult numită Aotearoa', a adăugat Jacinda Ardern.

Între timp, vicepremierul Winston Peters a criticat, pe Twitter, planul Partidului Maori. 'Aceasta nu este decât vânare de titluri de senzaţie fără nicio consideraţie faţă de costurile pentru această ţară', a scris el.

Eforturi de redenumire a Noii Zeelande au loc de mulţi ani. Numele actual al ţării se trage de la coloniştii olandezi, care au numit-o după provincia olandeză Zeeland.

În limba maori, Aotearoa înseamnă 'ţara norului alb, notează Agerpres.

Noua Zeelandă este o țară insulară compusă din două insule mari și mai multe insule mici, situate în sud-vestul Oceanului Pacific. Printre națiunile Pacificului de Sud, Noua Zeelandă are cea mai mare și cea mai industrializată economie și este a doua după Papua Noua Guinee ca populație. Noua Zeelandă este separată de Australia, la Nord-Vest, prin Marea Tasmaniei (cca. 2000 km distanță). Cei mai apropiați vecini sunt Noua Caledonie, Fiji și Tonga. Majoritatea populației este formată din descendenții europeni (Pakeha - în limbajul localnicilor), indigenii Māori fiind cea mai mare minoritate. Non-Māori polinezieni (samoanii) și populația asiatică constitue de asemenea minorități importante, în special în orașe.

Oficial, Elisabeta a II-a a Marii Britanii este Regina Noii Zeelande și este reprezentată în țară de Guvernatorul General al Noii Zeelande (funcție non-politică). Puterea politică este deținută de Primul Ministru care este conducătorul guvernului în Parlamentul Noii Zeelande, ales democratic. Monarhia Regatului Noii Zeelande include Insulele Cook și Niue, care sunt total auto-guvernate, Tokelau, care se transformă în forma auto-guvernată, și Colonia Ross pe care Noua Zeelandă o revendică în Antarctica, scrie Wikipedia.

Ne puteți urmări și pe Google News