Şoc la primele facturi de încălzire din 2014: "Suntem cocoşaţi, deşi a fost cald"
- Andreea Ciulac
- 23 ianuarie 2014, 12:06
Chiar dacă costul gigacaloriei a rămas în multe judeţe acelaşi, bugetele multor familii a fost dat peste cap de preţurile la căldură.
Dacă la Cluj şi Bucureşti populaţia plăteşte cel mai mic preţ la căldură (165-170 de lei/gigacaloria), locuitorii de la malul mării, Piatra Neamţ sau din Caraş Severin au parte de un tarif dublu (peste 350 de lei). În Bucureşti, în ciuda subvenţiei, pierderile din reţea urcă facturile la nivele record (peste 700 de lei la un apartament cu 3 camere). În alte blocuri însă, sunt comparabile cu cele din anii trecuţi (300 de lei, patru camere). Avantajul clujenilor Dan Rujan, reprezentant al Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat, care cuprinde peste 15.000 de asociaţii, e mulţumit totuşi, că, în Capitală, au fost menţinute subvenţiile la căldură, iar preţurile nu au explodat. Şi la Cluj, preţul gicacaloriei a rămas neschimbat din 2009 (165 de lei). Un oficial de la Regia de Termoficare a declarat că factură medie din luna decembrie 2013 a fost mai mică cu 4% decât în 2012. "Pentru un apartament de două camere, preţul a fost de 249 de lei, iar pentru unul de trei camere, de 305 lei", a spus Ciprian Iancu, de la Regia de Termoficare.
Gigacaloria îi jupoaie pe constănţeni Asociaţiile de proprietari din Constanţa, oraşul cu una din cele mai scumpe gigacalorii din ţară, sunt asaltate de reclamaţii din partea locatarilor, care s-au trezit că, pentru luna decembrie 2013, trebuie să plătească o întreţinere mai mare cu aproape 25 % faţă de luna decembrie 2012. Cea mai mare parte a facturii este umflată de consumul la căldură, tariful stabilit de primăria Constanţa pe gigacalorie fiind de 358,54 lei. Jale şi scandal monstru Preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr 159, Ion Balamaci, abia a primit facturile pe decembrie 2013. "E jale mare, vom avea un scandal monstruos cu locatarii, au venit deja să mă ia la întrebări. Eu am patru scări cu 80 de apartamente, confort redus. Numai pe un apartament cu 2 camere, cu o suprafaţă de 34 mp, căldura a venit 488,8 lei în condiţiile în care anul trecut nu am avut niciun apartament cu consum la căldură peste 400 lei". La un apartament de 3 camere, numai căldura costă 550 de lei. Cea mai mică factură pentru încălzire, 140 de lei, a venit pentru un apartament gol, cu consum zero şi calorifere închise pentru că bătrâna care locuia acolo a fost luată de copiii ei. La o Asociaţie de Proprietari din zona gării Constanţa, cu apartamente confort ridicat, facturile pe decembrie 2013 sunt uriaşe, numai căldura costă între 500 şi 1000 lei, întreţinerea depăşind astfel 1200 de lei. Situaţia este similară şi la Asociaţia de Proprietari nr. 94 al cărei preşedinte, Cornel Turcu, explică de ce căldura s-a scumpit, deşi tariful gigacaloriei este acelaşi ca şi anul trecut. "Firma care citeşte repartitoarele a venit pe 21 decembrie iar după 10 zile, RADET a făcut supracontrolul. În acest fel, Regia, pentru aceste zile, a băgat gigacaloria din oficiu şi aşa ne-am trezit cu un consum suplimentar de 7 gigacalorii. Am fost astfel cocoşaţi, deşi a fost cald şi mulţi şi-au închis repartitoarele".
Fără ajutor la salarii mari
Facturile mari venite la Constanţa sunt explicabile prin faptul că nu primesc subvenţii decât cei foarte săraci. "Cel care are 40 milioane salariu, nu trebuie să beneficieze de subvenţie, dacă nu are 5 copii. Lumea a înţeles, asta le-am explicat în campania electorală, aşa au votat", a explicat Radu Mazăre în şedinţa în care s-a votat tariful gigacaloriei. Preşedinţii de Asociaţii cred că "e o golănie pe faţă, indiferent de venituri, toţi constănţenii plătesc taxe şi impozite." (Feri Predescu)
La Mehedinţi, USL a dat subvenţie de… doi lei! Mehedinţi se numără printre cele 4 judeţe din ţară unde 80% din apartamente sunt încă branşate la sistemul centralizat de încălzire şi apă caldă. În Drobeta Turnu Severin, în cursul anului trecut, costurile de încălzire au crescut cu peste 35%. În şedinţa de consiliu a municipiului din martie 2013, consilierii USL au decis să majoreze gigacaloria, de la 208 lei la 240,66 lei, adăugând, totodată, o subvenţie de… doi lei! În condiţiile în care subvenţia fusese… 20 lei! Din această cauză, în septembrie 2013, mulţi locuitori din Drobeta Turnu Severin au renunţat la calorifere. De precizat că un apartament cu două camere, al cărui proprietar nu a montat repartitoare, a plătit în noiembrie 2013 suma de 152 lei, iar în luna decembrie 338 lei, în timp ce la un apartament cu trei camere, factura pe luna noiembrie a fost de 180 lei şi în luna decembrie de 400 lei. (Teodor Abagiu)
Record la Brad Locuitorii oraşului Brad, ale căror apartamente încă mai sunt conectate la sistemul centralizat de încălzire, sunt nevoiţi să scoată din buzunar sume imense iarna. În Brad nu există reţea de gaz metan, aşa că localnicii nu pot instala centrale de apartament. Centrala termică a oraşului funcţionează pe bază de păcură, combustibil al cărui preţ a explodat în ultimii 10 ani. În plus, reţeaua de distribuţie are pierderi considerabile. Aşa se face că, la Brad, preţul unei gigacalorii este de 977 de lei. Bugetul local subvenţionează 60%. Chiar şi-aşa, în Brad, pe luna decembrie, costurile cu încălzirea pentru un apartament cu trei camere au ajuns la 700 de lei. Şi mai afectaţi par a fi proprietarii de spaţii comerciale: 1.600 de lei, un magazin de 50 de mp. (Ciprian Iancu)
Paradox oltenesc: acelaşi preţ, facturi de coşmar Deşi la Craiova preţul gigacaloriei către populaţie a rămas acelaşi ca şi în 2012, oamenii plătesc la intreţinere facturi incredibil de mari. Situaţia o explică directorul SC Termo Craiova, Mihai Neaţu: "Preţul gigacaloriei a rămas la fel ca în octombrie 2012, respectiv 220,5 lei. Totuşi, valoarea întreţinerii în decembrie 2013 este mult mai mare decât în 2012. Noi putem demonstra că factura emisă de Termo către asociaţii este la fel, cu mici diferenţe, dar cea emisă de asociaţie e mult mai mare. Asta din cauza preţului la gaze, la curent, la salubritate, la diverşi terţi care efectuează servicii, pentru salarizare, pentru apa rece". Oamenii au reclamat suspiciuni cu privire la valoarea serviciilor efectuate de terţi, dar şi faţă de numărul persoanelor angajate de asociaţii, drept pentru care la nivelul Primăriei Craiova s-a constituit un departament de control. Olguţa s-a prins de păcăleala cu repartitorul De altfel, primarul Lia Olguţa Vasilescu le-a demonstrat craiovenilor, încă din toamna trecută, că, soluţia cea mai convenabilă să plătească mai puţin la întreţinere şi să beneficieze şi de căldură este să renunţe la calorimetre. Cei care au renunţat au beneficiat şi de căldură, şi de facturi mai mici. Nu toţi doritorii au avut succes. "Eu am vrut. dar am înţeles că dacă le dau jos plătesc mai mult cu un anume procent decât este cea mai mare factură. Cert este că m-am trezit cu o factură pe luna decembrie de aproape 500 de lei la un apartament de 3 camere. Şi am stat şi în frig, crezând că voi plăti mai puţin", s-a plâns Elena, o craioveancă din cartierul Valea Roşie. (Maria Huculici)