Evenimentul Zilei > International > ȘOC în Occident: Erdogan amenință cu IEȘIREA din NATO după vizita la Putin!
ȘOC în Occident: Erdogan amenință cu IEȘIREA din NATO după vizita la Putin!

ȘOC în Occident: Erdogan amenință cu IEȘIREA din NATO după vizita la Putin!

Ministrul turc de Externe a avertizat că țara sa va lua în considerare ieșirea din NATO, dacă Alianța nu vine în apărarea sa, invocând lipsa de sprijin după puciul eșuat din 15 iulie.

Într-un interviu acordat miercuri agenției de stat Anadolu, șeful diplomației turce, Mevlüt Cavușoglu, a amenințat că Turcia „se va gândi la ieșirea din NATO și a avertizat că dacă Occidentul „pierde” Turcia, aceasta se va întâmpla din cauza propriilor greșeli.

Cavușoglu a adăugat și că Uniunea Europeană este alimentată cu sentimente anti-turcești și cu ostilitate la adresa președintelui Erdogan.

Oficialul turc a vorbit și despre relația Turciei cu Rusia, cu care „construiește un mecasnism solid”, în încercarea de a găsi o soluție în Siria, urmând ca o delegație turcă numeroasă, formată din ministrul de Externe, șefi ai armatei și ai serviciilor secrete să se deplaseze la Moscova în acest scop.

Interviul lui Cavușoglu vine după vizita lui Erdogan la Sankt Petersburg, în care a reînnodat relațiile dintre cele două țări.

Într-o declarație dată la scurt timp după interviul amenințător al ministrului de Externe turc, conducerea NATO a încercat să îmbuneze regimul Erdogan, afirmând că „Turcia este un aliat de valoare, care are o contribuție substanțială la eforturile comune ale NATO”.

Mai mult:

„NATO contează pe continuarea contribuției Turciei, iar Turcia poate conta pe solidaritatea și sprijinul NATO.”

Amintim că Turcia solicită Statelor Unite extrădarea clericului musulman Fethullah Gülen, pe care îl acuză că a fost creierul puciului eșuat din 15 august. Regimul Erdogan a insinuat că Washingtonul s-ar afla în spatele tentativei de răsturnare de la putere a regimului din Turcia.

Epurările masive din Turcia de după puci, în disprețul oricăror valori ale statului de drept, inclusiv posibilitatea de a se reintroduce pedeapsa cu moartea, au produs nemulțumiri în Occident.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: