Evenimentul Zilei > International > Șoc în Europa. Extrema dreaptă ar putea ajunge la putere
Șoc în Europa. Extrema dreaptă ar putea ajunge la putere

Șoc în Europa. Extrema dreaptă ar putea ajunge la putere

Extrema dreaptă ar putea ajunge la putere în Slovacia, formarea unui nou guvern, după alegerile legislative desfăşurate sâmbătă anunțându-se  complicată. Configuraţia politică a viitorului legislativ arată că, în orice combinaţie, o alianţă între OLaNO (conservatori) şi Sme Rodina (extremă-dreapta) este greu de evitat. Alianţa ”Slovacia Progresistă” a preşedintei liberale Zuzana Caputova a ratat intrarea în parlament, iar social-democraţii din SMER se pregătesc să intre în opoziţie, conform agenţia EFE.

Formaţiunea conservatoare OLaNO, care a câştigat scrutinul, a transmis că nu exclude posibilitatea să împartă puterea în cadrul unei majorităţi cu partidul de extremă-dreapta Sme Rodina (”Suntem o Familie”). Partidul condus de Boris Kollar, s-a alăturat recent ”Mişcării pentru o Europă a Naţiunilor şi Libertăţilor”, o alianţă de partide reprezentate în Parlamentul European, în care se regăsesc Liga italiană condusă de Matteo Salvini şi Adunarea Naţională franceză a lui Marine Le Pen.

Aproape două treimi din cei 4,4 milioane de slovaci cu drept de vot au venit sâmbătă la urne, optând clar pentru o schimbare. Opțiunile alegătorilor au fost preponderent către tendinţe ce merg de la conservatorismul centrist până la populism şi dreapta extremistă.

Duminică, Igor Matovic, liderul partidului OlaNO, care a câștigat scrutinul, a anunțat: ”Mă voi îndrepta în primul rând către Boris Kollar să vină alături de noi (la guvernare). Cetăţenii ne-au transmis mesajul să facem curăţenie în Slovacia”. Conform rezultatelor finale, OLaNO a obţinut 25,02% din voturi. Astfel, partidul va obţine 53 din cele 150 de mandate în legislativul de la Bratislava.

Pe locul doi vine partidul social-democrat SMER aflat până în prezent la putere, care a obţinut 18,29 % şi a anunţat prin vocea premierului Peter Pellegrini că va intra în opoziţie, în timp ce pe locul trei se situează Sme Rodina, cu 8,24% şi 17 mandate. Și formaţiunea neonazistă ”Slovacia Noastră” (LSNS), partid anti-NATO, anti-UE şi considerat a fi mai radical decât Sme Rodina, a obţinut 7,97% din voturi şi tot 17 mandate.

În schimb, partidul liberal SaS abia a depăşit şase procente, iar pe ultimul loc se află noul partid centrist ”Pentru Oameni” al fostului preşedinte Andrej Kiska, cu 5,77%.

Sursa: Agerpres