Şoc în America: filmul lui Mungiu nu a fost nominalizat la Oscar!

Filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a pierdut din start cursa pentru Oscar.

Pelicula, laureata cu 12 premii intre care trei la festivalul de la Cannes, nu se regaseste pe lista celor noua lung-metraje din preselectia Oscarurilor pentru categoria "cel mai bun film strain".

Anuntul vine la doar trei zile dupa ce filmul regizorului roman nu a obtinut nici un Glob de Aur.

Dupa triumful suprem de la Cannes de anul trecut, critica internationala dadea ca sigur drumul filmului "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" catre Globul de Aur si Oscar. Putina lume se astepta, insa, ca filmul sa nu fie nici macar nominalizat pentru premiul Oscar - cea mai inalta distinctie din cinematografie.

Membrii juriului Academiei Americane de Film au facut o selectie preliminara de noua pelicule din 63 vizionate, din care, in competitia finala vor ramane doar 5.

Printre cele noua se numara "Necunoscuta", a regizorului italian Giuseppe Tornatore, "Mongol", o epopee despre tineretea lui Genghis-Han realizatã de Serghei Bodrov, "12", ultimul film semnat de Nikita Mihalkov, si "Katyn", realizat de marele regizor polonez Andrej Wajda.

Juriul va alege pe 22 ianuarie filmele care vor intra in competitia directa, iar Oscarul va fi decernat in cadrul fastuoasei ceremonii de la Teatrul Kodak din Los Angeles, pe 24 februarie.

Reactia criticilor de film americani la aceasta veste a fost imediata.

Sub titlul How Do You Say “Oscar Scandal” in Romanian?, cunoscutul critic de film de la LA Weekly, Scott Foundas, acorda un larg articol in editia din 15 ianuarie a ziarului reactiei sale imediate de indignare la faptul ca filmul 4 luni, 3 saptamani si 2 zile al lui Cristian Mungiu nu a intrat pe lista de nominalizari pentru Oscar. Articolul contine o explicatie exhaustiva despre procedura de selectie, un impresionant istoric al adeziunii critice fara rezerve in SUA fata de filmul lui Mungiu si un rechizitoriu extrem de aspru la adresa a ceea ce el numeste „o zi care va ramane in istoria premiilor Academiei drept infama”. Motivul: „Filmul strain cel mai apreciat al anului, 4 luni, 3 saptamani si 2 zile al regizorului roman Cristian Mungiu, nu se afla pe lista de nominalizari pentru Oscar”.

Articolul lui Foundas este deocamdata cel mai vast dintr-o serie de reactii ale criticilor americani la comunicatul de presa al Academiei.

Scott Foundas este criticul care a introdus filmul 4 luni, 3 saptamani si 2 zile in cadrul ceremoniei decernarii premiilor Asociatiei Criticilor de Film din Los Angeles care a avut loc pe 12 ianuarie. Criticii din LA au considerat 4, 3, 2 ca fiind „Cel mai bun film strain al anului”. La aceeasi ceremonie, Vlad Ivanov a primit distinctia de „Cel mai bun actor intr-un rol secundar”.

Declaratia lui Mungiu

"Sunt dezamagit ca “4 luni, 3 saptamini si 2 zile” nu a fost selectionat intre filmele care continua cursa pentru Oscar, pentru faptul ca primirea grozava din presa americana crease aceasta asteptare. Daca parcurgem insa lista filmelor retinute fata de cea a filmelor neretinute, constatam ca sintem intr-o companie foarte placuta si ca votantii pentru Oscarurile americane pentru film strain pur si simplu prefera un alt tip de cinema. Premiile si distinctiile au, fara indoiala, rostul lor in promovarea filmelor insa e bine sa ne amintim cu ocazii ca cea de azi ca reusita unui film consta in emotia pe care o resimt spectatorii privindu-l mai mult decit in onorurile publice pe care se intimpla sa le colectioneze sau nu", a declarat azi regizorul filmului 4 luni, 3 saptamani si 2 zile.