Soarta restaurantelor decisă de numărul de infectări. Turismul, în colaps

Indecizia guvernanților în privința deschiderii restaurantelor, de la 1 iulie, produce îngrijorare în domeniul turismului, o nouă amânare însemnând afectarea nu numai a turismului ci și a economiei în general, avertizează președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Mohammad Murad.

Deși pe litoral toate hotelurile din stațiuni sunt deschise, stațiunile sunt aproape pustii. Ele se animă doar în weekend când, deși este interzisă apropierea, nimeni nu pare să țină cont de distanțarea fizică sau de purtarea măștilor. Cluburile de noapte sunt aglomerate, inclusiv în zona de spații închise.

Mulți agenți economici de la mare funcționează după principiul „fiecare se descurcă pe barba lui”, închizând ochii la încălcarea restricțiilor de către turiștii pe care îi acceptă în localuri. Mai ales că instituțiile de control au anunțat oficial că până la 1 iulie oferă doar consiliere, nu aplică sancțiuni. Chiar și după aceea, „sancțiunea va fi ultima soluție, mergem pe prevenție”.

Se pare însă că și după 1 iulie agenții economic care au cluburi și restaurante vor lucra în „ilegalitate”, având în vedere că premierul Ludovic Orban a declarat că ”încă avem un număr mare de infectări și în momentul de față nu pot da un răspuns”. El s-a arătat îngrijorat că „numărul de persoane infectate este distribuit în aproape toată ţara, ceea ce înseamnă că virusul este prezent aproape peste tot”.

Ce efecte va avea nedeschiderea restaurantelor

Președintele FPTR, Mohammad Murad, crede însă că deschiderea restaurantelor este necesară. „Ar trebui să fie déjà deschise. Este obligatoriu. Soluția de până acum nu e cea mai bună. Nu mi-e frică să spun asta. Nu există motive reale pentru a nu le deschide. Nu înseamnă că deschiderea restaurantele se limitează doar la restaurante, înseamnă întreaga economie”, a explicat Mohammad Murad pentru EVZ.

El a ținut să precizeze că investitorii în turism nu sunt oameni care „vând o bere sau un șnițel de pui” într-un restaurant. Potrivit președintelui FPTR, „prin noi funcționează, se descarcă tot ce înseamnă  producție, de la alimente de toate categoriile, la băuturi și, în special, capitalul românesc. Pentru că toată producția românească își descarcă produsele prin industria ospitalității, HORECA”.

Mohammad Murad consideră că încă o amânare a deciziei de deschidere a restaurantelor va lovi și mai mult economia. „În fiecare zi se închid sute de firme, pentru că nu  mai rezistă. Important pentru noi, acum, să nu fim noi din cei care închidem mâine. Încercăm să rezistăm. Fiecare cum se descurcă. România este singura țară din Europa care ia în continuare aceste decizii. Chiar și Boris Johnson a anunțat că va ridica toate restricțiile în Marea Britanie”, a încheiat președintele Patronatului Hotelierilor din România.