Soarta maidanezilor, amânată de alegeri

Soarta maidanezilor, amânată de alegeri

Rezolvarea situaţiei câinilor fără stăpân rămâne blocată în proiecte. Autorităţile şi ONG-urile se întrec în iniţiative legislative, dar niciuna nu are şanse să fie aplicată în acest an electoral. Între timp, câinii se înmulţesc şi muşcă.

„Ce facem cu maidanezii?“ a devenit, în ultimele zile, întrebarea naţională, după ce o fetiţă de 6 ani a murit sfâşiată de câini la marginea Constanţei. EVZ a dezbătut această dilemă, ce se întinde nerezolvată de 19 ani pe străzile României, într-o campanie de presă încheiată în coadă de peşte. Autorităţile şi ONGurile pentru protecţia animalelor par înţepenite într-o dispută sterilă, fără şanse de progres, câinii se înmulţesc, iar odată cu ei şi proiectele pentru gestionarea fenomenului. Concret, nimeni nu face nimic în aceste zile, breasla politică fiind luată cu campania. E o perioadă în care nu e bine să tranşezi o chestiune atât de sensibilă precum eutanasierea sau graţierea maidanezilor. Modelul Oradea nu muşcă În funcţie de autor, proiectele ce vizează rezolvarea fenomenului câinilor vagabonzi prevăd sterilizarea şi întoarcerea lor în stradă sau găzduirea lor în adăposturi pe perioade nelimitate. Un singur proiect de lege, iniţiat de un senator PD, dar respins de comisiile din parlament, admitea eutanasierea câinilor neadoptaţi. În rest, celelalte iniţiative legislative gravitează în jurul menţinerii câinilor în comunităţi.

Un model de succes e considerată metoda aplicată de patru ani la Oradea, unde Fundaţia pentru Protecţia Câinilor Comunitari (FPCC) a colaborat cu primăria sterilizând câinii de pe străzi şi din curţile oamenilor. De la 4.000 de câini câţi avea iniţial pe străzi, Oradea mai are azi 400, dar tot pe străzi. Secretul, spune autorul programului, e că maidanezii agresivi au fost reţinuţi în adăpost, la reeducare. 2% pentru câini Primarul din Medgidia, Dumitru Moinescu, a iniţiat şi el un proiect de lege, pentru că, spune el „trăim dictatura câinilor“. El propune capturarea câinilor şi cazarea lor pe viaţă în adăposturi regionale. Moinescu spune că recensământul animalelor la nivel naţional trebuie să se facă până la 30 mai 2008, iar până la 30 iunie trebuie determinat necesarul de adăposturi la nivel naţional şi evaluarea costurilor necesare cu hrana şi îngrijirea câinilor. Cheltuielile la nivel naţional şi includerea lor în capitolul de cheltuieli „distinct“ în bugetul de stat vor fi stabilite până la sfârşitul lui iulie.

Primarul propune şi ca persoanele fizice să poată dona 2% din impozitul pe venit pentru îngrijirea câinilor fără stăpân, iar persoanele juridice să poată vira 2% din impozitul pe profit în contul administraţiilor locale cu destinaţia expresă, „adăposturi pentru câinii vagabonzi“. (Feri Predescu) DIN ŢARĂ Soluţia Focşani: exterminarea BOTOŞANI. Anul trecut au fost adoptaţi patru maidanezi, iar anul acesta niciunul, în condiţiile în care hingherii au prins, în 2007, 1.800 de câini fără stăpân. „I-am ţinut la padoc zece zile, apoi i-am eutanasiat, pentru că ne permitea legea. Anul acesta s-au strâns deja 350, dar adăpostul geme de câini comunitari“, a declarat primarul Cătălin Flutur. (Răzvan Sauciuc) CRAIOVA. În Craiova sunt aproximativ 4.000 de maidanezi şi un singur adăpost, în cartierul Făcăi, care dispune de 95 de locuri. „Am început deja modernizarea pentru a dubla numărul de locuri“, e optimist Cătălin Călugăru, directorul adăpostului. (Gabriela Zanfir)

FOCŞANI. Soluţia primarului Decebal Bacinschi, poreclit din această cauză „Dr. Mengele“, e simplă: exterminarea. „Cânii au devenit răi pentru că nu mai găsesc de mâncare. S-au eliminat containerele deschise şi astfel li s-a luat principala sursă de hrană. Problema este una naţională. De aceea, soluţia pe care o văd eu este exterminarea“, a declarat primarul. (Silvia Vrânceanu) TIMIŞOARA. Potrivit unui raport pe 2007 al Direcţiei de Mediu din cadrul primăriei, la fiecare cinci zile, o persoană a ajuns la spital muşcată de unul dintre cei peste 11.000 de maidanezi de pe străzi, motiv pentru care municipalitatea a impus un „management al populaţiei canine“. O firmă de ecarisaj adună periodic câinii vagabonzi şi-i eutanasiază dacă nu sunt revendicaţi în 14 zile. În plus, primăria derulează, împreună cu Facultatea de Medicină Veterinară, un proiect care prevede sterilizarea câinilor comunitari în mod sistematic, pe cartiere. (Georgeta Petrovici) BLOCAJ Deputaţii n-au timp de legea maidanezilor Proiectul de lege iniţiat de senatorul PC Marius Marinescu, care modifică ordonanţa guvernului referitoare la câinii fără stăpâni, a fost adoptată de Senat în luna decembrie 2007. Iniţiativa legislativă s-a blocat la Camera Deputaţilor. De patru luni, nu a ajuns nici măcar pe ordinea de zi a comisiilor. Perspectivele ca această situaţie să fie remediată sunt mici, având în vedere că, în perioada următoare, deputaţii vor intra în vacanţa de Paşte şi, apoi, în campania electorală pentru alegerile locale. (Andi Manciu)

Ne puteți urmări și pe Google News