Trei dintre magistraţii Tribunalului Bucureşti decid, azi, dacă latifundiarul rămâne după gratii. Deşi unul dintre avocaţii lui Gigi Becali a cerut Tribunalului Bucureşti ca recursul să fie programat după ora 17.00, magistraţii au hotărât ca recursul să se judece la ora 13.00.
Mai mulţi membri ai familiei, printre care şi Victor Becali, au venit deja la Tribunalul Bucureşti pentru a-l susţine pe omul de afaceri. Arestat preventiv pentru trei infracţiuni de lipsire de libertate în mod ilegal, finanţatorul Stelei va afla astăzi dacă va rămâne după gratii cel puţin 29 de zile, aşa cum a hotărât preşedinta Judecătoriei Sectorului 1 al Capitalei, Nicoleta Cristuş.
50 de jandarmi vor asigura ordinea publică în timpul procesului în zona Tribunalului, potrivit Mediafax. În interiorul instituţiei, paza va fi asigurată de Unitatea Specială de Pază a Jandarmeriei Române.
11:31- Aproximativ 50 de persoane protestează, în faţa Tribunalului, scandând numele latifundiarului din Pipera. Cei mai mulţi au venit cu două autocare la Bucureşti, din Vadu Roşca, pentru a-l susţine pe cel care i-a ajutat să îşi refacă locuinţele, după inundaţii. Manifestanţii au afişat pancarte cu mesaje precum "Vrem dreptate!" şi "Jos justiţia coruptă!" şi postere electorale cu Gigi Becali.
10:45 - Cătălin Zmărăndescu a fost adus la Tribunalul Bucureşti pentru audieri.
09:00 - Magistraţii au hotărât că recursul se va judeca începând cu ora 13:00.
"Justiţia nu se face după simpatia sau antipatia populară"
Concret, Becali şi cei cinci apropiaţi ai săi care i-au executat ordinele vor compare în faţa unui complet de trei judecători ai Tribunalului Bucureşti, care vor dezbate recursul declarat de apărătorii latifundiarului împotriva hotărârii judecătoarei. În timp ce apărătorii lui Gigi Becali îşi vor axa strategia pe „probele insuficiente din dosar”, dar şi pe faptul că magistratul care a decis arestarea ar fi judecat cauza pe fond, încălcând astfel procedura, asociaţiile magistraţilor denunţă presiunea mediatică şi modul în care unii jurnalişti au înţeles să respecte deontologia poziţionându-se de partea finanţatorului Stelei.
„Justiţia nu se face după simpatia sau antipatia populară, iar stările emoţionale nu au ce căuta aici. Judecătorii nu pot decide corect dacă apare şi o presiune mediatică. Dacă Becali a încălcat legea, atunci judecătorul a decis corect emiterea unui mandat de arestare. Însă nimeni nu poate să comenteze doar după ştirile TV ce a făcut Becali şi să spună dacă e vinovat sau nu”, a declarat, ieri, judecătorul Mona Pivniceru, preşedinta Asociaţiei Ma gistraţilor din România.
Potrivit magistratului, „intervenţiile publice de genul celor exprimate, în ultimele zile, în cazul «Becali» duc la decredibilizarea justiţiei, iar asta înseamnă haos”. „Este vorba despre primitivism, dacă se doreşte să judecăm doar pe bază de impresii publice”, a conchis Pivniceru.
Presiunea publică, motiv de arestare
De altfel, mediatizarea excesivă şi, implicit, presiunea publică creată asupra anchetatorilor a fost unul dintre motivele care au stat la baza arestării lui Becali şi a apro pia ţilor săi. Astfel, în încheierea şedinţei-maraton din noaptea de 2 spre 3 aprilie, judecătoarea Nicoleta Cristuş consemnează că „lăsarea în libertate a inculpaţilor prezintă pericol social pentru ordinea publică (...) din actele dosarului re zultă necesitatea ca inculpaţii să fie scoşi din mediul în care trăiesc şi să fie plasaţi în arest, pentru a nu fi împietată bu na desfăşurare a procesului penal, existând pericolul ca părţile vătă mate şi martorii să fie supuşi la presiuni”.
Mai mult, arată magistratul, „mediatizarea excesivă a cauzei nu face decât să întărească cele arătate mai sus, cu amendamentul că judecata se desfăşoară pe baza probelor administrate, şi nu în baza luării de poziţii, pro sau contra, în favoarea sau defavoarea unora dintre părţi, deoarece se creează o presiune la adresa organelor judiciare”.
„Chiar dacă s-ar proba în mod cert că părţile vătămate sunt autorii furtului autoturismului lui George Becali, nu este conceput ca într-o societate democratică (...) să se recurgă la «proceduri judiciare» paralele care nu au nicio legătură cu statul de drept”, a considerat magistratul. Totodată, a apreciat că Becali „este dator să se manifeste într-o conduită care să se încadreze în limitele legalităţii”. Asta, cu atât mai mult cu cât patronul stelist „e o persoană publică, recu nos cută în unele medii ca formator de opinie, multe din conduitele acestuia (cum ar fi apro pierea sa de Biserică şi de credinţa în Dumnezeu) fiind exemplu de urmat pentru alţi cetăţeni”.
Aceste ultime aprecieri ale judecătoarei figurează însă printre motivele de recurs ale apărătorilor lui Becali. Unul dintre aceştia, Gheorghiţă Mateuţ, a precizat, ieri, că „instanţa şi-a depăşit atribuţiile, în sensul că judecătoarea a făcut - de fapt - o judecată de fond”. „Procedura Penală prevede că judecătorul doar exa minează propunerea de arestare preventivă, nu judecă. Legiui torul face dis tincţia între noţiu nea de examinare şi cea de judecată”, a completat avocatul.
PROBE
Victimele, supuse unor suferinţe fizice şi psihice
Deşi a susţinut în faţa instanţei că „nu reprezintă un pericol concret pentru ordinea publică (...) având în vedere actele de caritate pe care lea făcut”, Gigi Becali a ajuns după gratii pe baza unor „probe temeinice”. Potrivit magistratului Nicoleta Cristuş, patronul Stelei i-a instigat pe ceilalţi inculpaţi să răpească victimele, participând apoi „efectiv” la lipsirea acestora de libertate, în imobilul din Voluntari.
„În aceste împrejurări a supus părţile vătămate unor suferinţe fizice şi psihice şi a condiţionat eliberarea acestora de scrierea unor declaraţii prin care să arate că nu au fost supuse unor suferinţe şi că au sustras un autoturism”, a conchis magistratul. Printre probele subliniate în încheierea şedinţei de judecată se numără şi mărturiile a patru martori care au asistat la răpirea celor trei presupuşi hoţi ai maşinii lui Becali.
"Sectorului 1 Nu este conceput ca într-o societate democratică (...) să se recurgă la «proceduri judiciare» paralele care nu au nicio legătură cu statul de drept.", Nicoleta Cristuş, preşedinta Judecătoriei
ÎN AREST
Finanţatorul a ratat meciul Stelei cu Gloria Bistriţa
Finanţatorul Stelei a ratat, sâmbătă seară, meciul echipei sale cu Gloria Bistriţa. Motivul: „clubul” din arestul „VIP” al poliţiei „nu a avut program în intervalul orar 18.30-20.15, când s-a desfăşurat partida”, după cum au explicat surse din poliţie. Odată cu meciul, câştigat de Steaua cu 1-0, Becali a ratat şi şansa de a primi „sfaturi preţioase” de la fanii „roşalbaştrilor”. „Gigi, nu scăpa săpunul!”, au scris spectatorii prezenţi pe Ghencea pe un banner atârnat pe gard, în repriza a doua.
„Becali a intrat! Adevărat a intrat! Pac, pac!” şi „Am aşteptat aceste momente ani întregi. Şi ai ajuns unde meriţi. Pac, pac, mă-nţelegi?”, au scris suporterii Stelei pe alte bannere prin care au salutat arestarea patronului. Odată cu ultimele evenimente, steliştii s-au văzut nevoiţi să-şi schimbe şi repertoriul. Sâmbătă seară, hitul contestatarilor a fost: „Rămâi acolo, Becali rămâi acolo!”. (Octavian Cojocaru)
Rămâneţi pe evz.ro pentru a afla decizia judecătorilor. CITIŢI ŞI:
- EDITORIALUL EVZ: Domnului Gigi, respectul Andreei Esca
- Procesul lui Gigi Becali, suspendat
- SENATUL EVZ: S-a dus Becali. Cine urmează?
- Arestarea latifundiarului, speculată electoral de Geoană şi de Antonescu
- Al Capone de la stână
- Recursul lui Becali se judecă luni
- Aventurile lui Becali, urmărite şi dezbătute în direct de televiziuni
- Preoţii din Pipera: „Ne-am rugat pentru stăpânire, dar şi pentru Gigi”