Ultima declarație a președintelui nu lasă loc de interpretări. Vrea alegeri anticipate cu orice preț. Lui Iohannis nu-i convine deloc că la Parlament tot PSD decide. „Am fost primul care am spus că îmi doresc alegeri anticipate. Am spus-o şi înainte de campanie, şi în campanie, şi după campanie. Şi o mai spun acum o dată. Eu îmi doresc alegeri anticipate şi discuţiile pe care le voi avea cu liderii politici ţintesc şi acest obiectiv”, spus Iohannis.

În mod paradoxal, soarta Guvernului Orban ar putea fi decisă, din nou, de limba balanței din Parlament, UDMR. Liderii unionali au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului dacă se va da OUG sau dacă își va asuma răspunderea pentru alegerea primarilor din două tururi de scrutin.

La o primă vedere pare că premierul vrea să-i facă pe plac președintelui deoarece a anunțat că Executivul își va asuma răspunderea pe câteva teme delicate, care îl pot scoate din Palatul Victoria: abrogarea recursului compensatoriu (acesta a fost deja adoptat de Parlament), pentru modificarea OUG 114, dar și pentru abrogarea unor prevederi privind transportul în comun. Ar mai putea fi vorba și despre Legea bugetului, desființarea Secției Speciale, dar și pentru alegerea primarilor din două tururi.

Dacă această ultimă lege va fi adoptată, vor fi afectați candidații PSD, UDMR, dar și liberalii. După social-democrați PNL are cei mai mulți primari.

Ludovic Orban a promis ferm, înainte de învestirea Guvernului, USR și PMP că le va satisface această doleanță.