Mai mulţi reprezentanţi ai guvernării de la Chişinău pledează pentru lichidarea Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi formarea unei structuri după modelul DNA din România.
Deşi despre acest lucru se vorbeşte în culisele puterii de la Chişinău de câteva luni, intenţia autorităţilor a devenit publică săptămâna curentă, în urma discursului din Parlament a directorului CNA, Iulian Rusu.
Directorul CNA s-a plâns pe Procuratura Anticorupţie
Iulian Rusu, a prezentat vineri, 12 mai, raportul de activitate al CNA pentru anul 2022. După prezentarea raportului de activitate, fiind întrebat despre conexiunile cu Procuratura Anticorupție, directorul CNA a declarat că „relațiile cu Procuratura Anticorupție și Procuratura Generală sunt neclare în ultima vreme”.
„Vreau să fac o clarificare importantă. Există patru piloni de bază care oferă rezultatul final – condamnarea persoanei și executarea sentinței. În primul rând este vorba despre partea investigativă, care o asigură Centrul Național Anticorupție, precum și partea de urmărire penală în cauzele unde noi efectuăm nemijlocit urmărirea penală. Este partea de prezentare a acuzării pe care o face procurorul, dar și care are competență extinsă când se ia decizii pe partea prejudiciară de aplicare a măsurilor de reprimare sau a măsurilor de asigurare. Sunt și instanțele de judecată care iau decizia cu privire la vinovăția sau nevinovăția persoanei precum și sistemul de penitenciare care pun în aplicare sentințele. Dacă n-o să existe conclucrare între cei patru piloni, noi nu o să reușim să obținem rezultatele pe care le așteaptă toată societatea”, a declarat Rusu.
Procuratura îşi dă arama pe faţă
Procuratura Generală nu a întârziat să vină cu o reacţie la acuzaţiile directorului CNA. „Declarațiile Directorului CNA, vin să denigreze nefondat imaginea Procuraturii, urmare a promovării de către Procurorul General interimar și Procuraturii Anticorupție a ideii de creare a unei structuri similare DNA-ului român, fapt ce ar presupune că CNA și Procuratura Anticorupție în actuala componență de astăzi nu ar mai exista.Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție susțin că o adevărată luptă cu corupția din Republic Moldova necesită o schimbare fundamentală. A trecut vremea de a arăta cu degetul intre instituțiile responsabile de combaterea corupției. În prezent, activează procurori și ofițeri verticali și corecți, a căror muncă trebuie să fie apreciată și valorificată, fără încercări de a crea animozități între instituții”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale de la Chişinău.
Relaţii tensionate dintre angajaţii celor două instituţii şi dosare de corupţie blocate
Şefa Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin, despre care se cunoaşte că este o apropiată a preşedintei Maia Sandu, este una din promotoarele ideii de lichidare a CNA. În consecinţă, relaţiile dintre procurorii anticorupţie şi ofiţerii de investigaţie de la CNA au ajuns destul de tensionate. S-a ajuns la aceea că angajaţii nu mai comunică între ei la telefon sau pe viu la organizarea măsurilor de urmărire penală pe dosarele de corupţie, totul fiind făcut prin intermediul corespondenţei oficiale.
Relaţia tensionată dintre cele două instituţii şi-a lăsat amprenta asupra calităţii investigaţiilor. Un exemplu este dosarul intentat pentru trafic de influenţă consilierei municipale Eugenia Ceban, mama primarului de Chişinău, Ion Ceban. Neînţelegerile dintre cele două instituţii s-au aprofundat din cauza unui mesaj video distribuit pe reţelele de socializare de primarul Ion Ceban, care a aflat în urma unei scurgeri de informaţie că la domiciliul părinţilor şi al apropiaţilor săi urmează să aibă loc percheziţii.
Surse din Procuratură ne-au comunicat că percheziţiile chiar urmau să aibă loc, însă după mesajul video al lui Ion Ceban, care anunţa că un președinte de comisie parlamentară din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a dat indicații să se instrumenteze mai multe dosare penale, inclusiv cel pe numele mamei sale, pentru trafic de influență, conducerea Procuraturii Anticorupţie s-a opus desfăşurării acţiunilor de urmărire penală în dosarul respectiv.
Anularea percheziţiilor i-a nemulţumit pe cei de la CNA, care au invocat că au lucrat câteva luni la dosar, descâlcind presupusele scheme ale familiei Ceban, iar Procuratura Anticorupţie le restricţionează activitatea.
Pentru aplanarea conflictului dintre cele două instituţii a încercat să intervină procurorul general interimar, Ion Munteanu. Şefa de la Procuratura Anticorupţie, Veronica Dragalin a părăsit supărată şedinţa, după ce a declarat că CNA trebuie să fie lichidată. Ulterior, Veronica Dragalin s-a opus efectuării percheziţiilor la sediul Mişcării Alternativa Naţională, partid politic fondat şi condus de edilul Ion Ceban, în dosarul pornit de CNA pentru delapidarea fondurilor străine, destinate refugiaţilor ucraineni la Chişinău.