Evenimentul Zilei > Actualitate > Şmecherii de ONG fac bani şi proteste
Şmecherii de ONG fac bani şi proteste

Şmecherii de ONG fac bani şi proteste

Cei mai mulţi dintre tinerii care au protestat în Piaţa Universităţii şi în oraşele mari nu au habar câţi bani încasează organizatorii.

Protestul împotriva proiectului Roşia Montană a atras mii de tineri în Piaţa Universitaţii. Mobilizarea s-a făcut prin reţele sociale, invitaţiile fiind trimise şi de activişti din ONG-uri. Tinerii au ieşit din case cu miile, fără să aibă habar de banii din spatele organizatorilor. Mai multe ONG-uri implicate în proteste beneficiază de finanţări de la fundaţii ale miliardarului George Soros. Numele miliardarului este relevant, pentru că Soros a făcut afaceri în industria mineritului, împotriva căreia se declară chiar cei finanţaţi de fundaţiile lui.

ONG-ul „Miliţia Spirituală” derulează, până la 30 septembrie, proiectul CRIM, finanţat cu 75.000 de dolari. Pagina de Facebook a acestui proiect este folosită numai pentru organizarea manifestaţiilor. Banii vin de la „Trustul pentru Societate Civilă în Europa Centrală şi de Est” (CEE TRUST) este format din şase fundaţii, printre care „Institutul pentru Societate Deschisă” al lui Soros. CEE Trust finanţează şi proiecte pentru ONG-urile cele mai active în promovarea protestelor din Piaţa Universităţii. CEE Trust a finanţat în România 144 de proiecte, în valoare totală de 10.427.332 dolari. 105.000 de dolari pentru „Miliţia Spirituală” „Miliţia Spirituală” a beneficiat de finanţări totale în valoare de 105.000 euro.

O finanţare de 30.000 de dolari, pe un proiect declarat încheiat şi o alta de 75.000 de dolari pentru proiectul CRIM. Proiectul care a primit 30.000 de dolari, „The Geography of Youth Activism”, avea ca scop „identificarea temelor care îi pot determina pe tineri să ia atitudine”. „Un obiectiv al proiectului este să descopere modul în care tinerii înţeleg activismul civic (…)este nevoia imperativă de a descrie şi analiza cultura protestului în România”, se arată în descrierea proiectului.

Preşedintele ONG-ului, Mihail Bumbeş, e printre iniţiatorii invitaţiilor Facebook la proteste. „Implicarea mea este strict personală. Miliţia Spirituală nu are legătură cu organizarea protestelor”, susţine Bumbeş. Cu toate acestea, pagina oficială a proiectului CRIM – Miliţia Spirituală e folosită pentru asta. În perioada 22 august – 8 septembrie, toată activitatea oficială a CRIM pe Facebook conţine: invitaţii la proteste, galerii foto, înregistrări video. Proiectul este în derulare, până la 30 septembrie. Joi, 12 septembrie 2013, ONG-ul vizat a publicat un răspuns, după apariţia informaţiilor pe evz.ro. Miliţia Spirituală nu neagă existenţa finanţărilor şi folosirea instumentelor oficiale ale proiectului CRIM pentru convocarea protestatarilor în Piaţa Universitaţii. Răspunsul este un text care conţine acuzaţii de xenofobie şi antisemitism.

Pagina oficială a proiectului finanţat cu 75.000 de dolari Acuză presa că e cumparată, dar nu spun câţi bani au luat ei Publicarea exemplului unui ONG care invită tineri la proteste şi încasează finanţări de zeci de mii de dolari, a scos la iveală o veritabilă gaşcă a şmecherilor care folosesc abil proiecte fianţate de fundaţiile lui George Soros pentru a organiza proteste şi în acelaşi timp pentru a intimida jurnaliştii care spun celor din piaţă ce bani sunt în spatele organizatorilor. A fost simplu, pentru că imediat au reacţionat alţii brutal, cu comentarii jignitoare împrăştiate pe facebook. „Miliţia Spirituală” nu este singurul ONG care încasează finanţări CEE Trust şi e implicat activ în organizarea protestelor. Printre ele sunt şi organizaţii care au cu totul alt obiect de activitate decât protecţia mediului, cum este ActiveWatch, o asociaţie care ar trebui să se ocupe de problemele jurnaliştilor. Interesant este că, după apariţia informaţiilor de mai sus, reprezentanţii ActiveWatch au reacţionat agresiv, deşi ei nu făceau obiectul textului publicat pe evz.ro. Aceştia au răspândit în reţele sociale un text publicat pe site-ul Miliţia Spirituală, care conţine numai insulte şi expresii jignitoare, fără a contesta însă acurateţea informaţiilor publicate de evz.ro. Când li s-a atras atenţia că e anormal să deruleze o campanie de denigrare a unui jurnalist, cei de la ActiveWatch au reacţionat şi mai agresiv.

De două săptămâni, aproape aceiaşi indivizi acuză la gramadă „presa” că e coruptă, pentru că nu a relatat subiectul aşa cum voiau ei şi mai ales pentru a acredita ideea că numai mesajele lor, plasate în reţele sociale, sunt cele corecte. Ei spun publicului, pe care doresc să îl ţină captiv: „Nu credeti nimic din ce spune presa, pentru că sunt toţi plătiţi. Jurnaliştii nu scriu ceea ce vă spunem noi, pentru că redacţiile lor au încasat bani din publicitate”. Când vine însă vorba să explice ei motivaţiile pe care le au, aplică o logică total diferită, susţinând că nu se implică în organizarea protestelor pentru bani. Mesajul este o inepţie, fie şi numai pentru că nu toate redacţiile au avut contracte de publicitate.

Cel mai important aspect este că acolo unde au existat aceste contracte, publicul ziarelor şi televiziunilor a ştiut despre ele, prin publicarea reclamelor. Cum au informat şmecherii din ONG-uri că au finanţări de zeci de milioane, pe tinerii din piaţă care au crezut că organizarea e total dezinteresată? Mii de tineri, care au crezut cu sinceritate în mesajele şmecherilor, au dat curs unor invitaţii la proteste fără să ştie ce bani sunt în spatele organizatorilor şi asta nu este corect. Asta nu înseamnă, evident, că noi contestăm bunele intenţii ale celor care nu ştiau cât încasează băieţii şmecheri.

Este evident că 99 la sută dintre cei care au protestat, au făcut-o pentru că ei cred în cauza lor şi nimeni nu-i acuză că au făcut-o pentru bani. Ei trebuie să ştie cine şi cât încasează.