SENATUL EVZ: Paralele europene

SENATUL EVZ: Paralele europene

Sorin Ionita: "Daca dl Durao Barroso e pe cale sa dea cu barda in propria tara, ma indoiesc ca se va purta cu manusi cu Bucurestiul".

Cateva vesti interesante pentru romani, de la celalalt capat al Europei. Presedintele (portughez) al Comisiei UE, dl Durao Barroso, a avut o intalnire cu premierul in exercitiu al Portugaliei, ocazie cu  care l-a avertizat pe acesta din urma ca este pe cale sa opreasca derularea fondurilor europene pentru tara sa (de fapt, tara ambilor) deoarece Lisabona este codasa in transpunerea legislatiei comunitare.

La sfarsitul lui 2006, Portugalia era pe ultimul loc la implementarea regulilor pietei unice si a directivelor europene, in special in domeniul protejarii proprietatii, dereglementarii sectorului constructiilor si comertului cu alti membri UE.

Stau si ma intreb cum arata coada clasamentului acum, dupa aderarea Bulgariei si Romaniei, pentru ca, daca dl Barroso e pe cale sa dea cu barda in propria tara, dupa cum i-o cere de altfel fisa postului, ma indoiesc ca se va purta cu manusi cu Bucurestiul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot zilele astea, Portugaliei i-a fost coborata cu o linie perspectiva de rating de tara. Aflu ca acelasi lucru s-a intamplat la Bucuresti. Dar, spre deosebire de ce se intampla aici, la Lisabona, vad pe internet ca la noi politicienii si presa s-au intrecut intr-o orgie de comentarii care mai de care mai incompetente: majoritatea au ratat diferenta intre „ratingul de tara”, care a ramas la fel, si „perspectiva de rating”, unde am fost intr-adevar penalizati. (Pe scurt, diferenta e urmatoarea: nu ni s-a luat covrigul, dar o sa ni se ia daca mai dam cu mingea peste gard.)

Motivul fiind nu cel vehiculat pana la satietate, cu criza politica, scandalul si asa mai departe, ci unul care sare in ochi daca te dai doi pasi indarat si privesti tara de la distanta: cand instalezi un guvern superminoritar la mana opozitiei, cu persoane din randul doi, iar sef peste finantele tarii pui o persoana respinsa o data de Bruxelles, care isi rasuceste opiniile dupa cum bate vantul politic (mai nou imbratisand, de exemplu, teza PSD ca trebuie renuntat la cota unica de impozitare, dupa ce doi ani s-a tot dat mare ca el a pus-o in programul de guvernare, deci lui sa-i multumim pentru succesul acesteia, dar n-a spus nimanui ca o vedea ca pe ceva temporar), atunci nu te poti astepta sa se mai faca ceva relevant restul mandatului, precum necesare ajustari in echilibrele macro, privatizari etc.

Dimpotriva, va urma o competitie in jos intre guvern si opozitie - hai sa vedem cine este mai populist cu banul public - pe care guvernul n-are cum s-o castige.

Fara legatura, saptamana trecuta a avut loc la Lisabona mult-asteptata ceremonie prin care premierul portughez a prezentat ministrilor de justitie si interne ai tarilor din valul 2004 (minus Cipru) programul care le va facilita aderarea la spatiul Schengen in decembrie viitor.

Schengen Information System (SIS) este un soft de calculator produs de o firma locala in colaborare cu politia de frontiera lusitana, care va elimina nevoia de pasapoarte si va desfiinta practic frontierele pentru toate statele foste comuniste aderate la UE. Stati asa, nu sariti in sus: cu exceptia Romaniei si Bulgariei, ca aici guvernele au alte griji decat fleacurile gen Schengen, ce credeati?

Totusi, cativa europarlamentari din Marea Britanie si Irlanda, tari care inca nu fac parte din spatiul Schengen, au format un grup de lobby pentru a largi zona de libera circulatie dintr-o singura miscare, prin includerea tuturor celor 27 de state membre. Cu alte cuvinte, indirect, sustin si cauza noastra.

Nici un reprezentant roman n-a aderat la acest grup; probabil ca ai nostri nici n-au aflat, prinsi cu treburi politice mai importante la Bucuresti.

In fine, inca una, ca sa nu ziceti ca suntem singurii prosti pe lume. Dupa ce guvernul portughez a lansat cu mare tam-tam o campanie de „re-branduire” in scop turistic a provinciei Algarve, pentru care a platit o gramada de bani unor smecheri cu gura mare din industria de PR, s-a descoperit ca pagina de web care forma elementul central al conceptului deosebit de creativ „Allgarve” era, de fapt, inregistrata de doi ani pe numele unui pensionar olandez.

Ca si tipii aia care vor sa vanda Romania la export diversilor betivani europeni sub eticheta Fabulous Spirit, se pare ca acesti experti in gargara, foc de destepti, uita mereu un mic detaliu: anume, sa verifice pe Google daca inventiile lor cantarite in aur greu nu sunt deja patentate de vreun elev de gimnaziu din Tecuci.