Slujbă de pomenire în memoria românilor căzuți în Ucraina, la Mănăstirea Putna

Sursa foto: BucPress

Sâmbăta, 28 septembrie, la  ora 10:00, la Mănăstirea Putna, va avea loc un parastas în memoria românilor căzuți pe câmpurile de luptă din Ucraina.

Slujbă de pomenire pentru etnicii români din Ucraina uciși de armatele lui Putin

Slujba de pomenire va avea loc la solicitarea unor organizații pentru cultura română și a mass-media românești din Ucraina, cu binecuvântarea ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Societatea „Golgota” a Românilor din Ucraina, Societatea pentru Cultura și Literatura Română „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, Centrul Media „BucPress” și Societatea Culturală „Valea Prutului” aduc mulțumiri Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și Mănăstirii Putna pentru acest gest de solidaritate cu românii prinși în război, notează BucPress.

Sursa foto: Colaj BucPress

Circa 100 de bărbați români din regiunea Cernăuți, uciși pe frontul din Ucraina

„Comunitatea românească din Ucraina este profund îndurerată de pierderea fiilor săi pe câmpul de luptă într-un război nemilos și barbar, o parte dintre aceștia nefiind înmormântați creștinește. O delegație din regiunea Cernăuți, inclusiv membri ai familiilor militarilor uciși pe front, va fi prezentă la parastas și va aduce portretele cu chipurile românilor stinși în război, dar și lista durerii, cu numele celor  care nu se mai află printre noi”, conform aceleiași surse.

Societatea Culturală „Valea Prutului” din regiunea Cernăuți, în colaborare cu regizorul cernăuțean Mihai Grosu, a realizat propria sa investigație privind eroii români, morți pe câmpurile de luptă. Astfel, au identificat circa 100 de militari de origine română (inclusiv etnici ucraineni cu rădăcini românești), căzuți pe frontul războiului ruso-ucrainean. Majoritatea acestora provin din fostele raioane Hliboca, Herța, Noua Suliță, Storojineț, precum și din orașul Cernăuți.

Sursa foto: BucPress. Familiile îndoliate ale românilor bucovineni din Ostrița

„Pierderea acestor militari a lăsat în urmă familii îndurerate – părinți, soții și copii care sunt nevoiți să poarte povara unei dureri de nedescris. Strigătul lor de durere se înalță asemenea unei rugăciuni mute, căutând alinare și forță de a merge mai departe în fața încercărilor nemăsurate. Veșnică să le fie amintirea! Dumnezeu să le dăruiască odihnă în pace! Ei nu vor fi uitați niciodată, iar jertfa lor va rămâne pentru totdeauna înscrisă în sufletele noastre și în istoria comunității românești”, potrivit reprezentanților Societății „Valea Prutului”.

Solidaritate cu mamele, soțiile și copiii care au suportat pierderea oamenilor dragi

Precizăm că localitățile românești din Ucraina sunt îndoliate de la începutul războiului ruso-ucrainean. Mamele, soțiile și copiii își plâng, deseori, morții. La Ostrița, regiunea Cernăuți, spre exemplu, a fost inaugurată o alee, în memoria eroilor români, originari din localitate, căzuți în războiul ruso-ucrainean. Chiar la intrarea în comună, primăria de acolo a instalat  plăci comemorative, cu portretele tinerilor care și-au pierdut viețile pe front. Preoții oficiază periodic slujbe de pomenire a eroilor noștri, fără care ne împuținăm cu toții.