Slovacia a amendat controversata lege a cetăţeniei

Slovacia a amendat controversata lege a cetăţeniei

Guvernul de la Bratislava, condus de Iveta Radicova, a anunţat, astăzi, că a aprobat un amendament ce modifică controversata lege privind dubla cetăţenie, care a generat tensiuni între Slovacia şi Ungaria, transmite Agerpres.

Potrivit acestui amendament, care va fi supus votului în parlament, cetăţenii slovaci "nu vor putea fi privaţi de cetăţenie decât la cererea lor". Noul amendament adus de executivul slovac stipulează, de asemenea, că "orice persoană care a pierdut cetăţenia slovacă o poate recupera".

Adoptată la sfârşitul lunii mai 2010, sub fostul guvern al social-democratului Robert Fico, şi intrată în vigoare în iulie, actuala lege îi privează automat de cetăţenia slovacă pe slovacii care au obţinut paşaportul unei alte ţări.

Bratislava a introdus această dispoziţie ca răspuns la legea adoptată anul trecut în Ungaria prin care circa 3.5 milioane de etnici maghiari din străinătate - în principal din România şi Slovacia - pot deveni cetăţeni ungari.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la intrarea în vigoare a controversatei legi, un număr de 25 de persoane, dintre care una singură este cetăţean ungar, au fost private de cetăţenia slovacă, potrivit ministerului de Interne de la Bratislava.

Minoritatea maghiară este cea mai importantă din Slovacia, reprezentând aproape zece procente din populaţia acestei ţări cu 5.4 milioane de locuitori.