Sloganurile celebre care au câștigat alegerile. Pe ce a mizat Ion Iliescu

Sloganurile celebre care au câștigat alegerile. Pe ce a mizat Ion Iliescu Ion Iliescu. Sursa foto: Dreamstime.com

Fostul președinte Ion Iliescu este primul care ne-a adus liniștea, cel puțin pe asta a mizat. Și așa ar fi trebuit să se întâmple potrivit primului său slogan electoral: ”Pentru liniștea noastră”, promovat în Campania din 1990.

La alegerile din 1990 s-a mizat pe liniște, mai exact ”pentru liniștea noastră”, acesta a fost sloganul câștigător. Ion Iliescu, candidat din partea Frontului Salvării Naționale este cel care a câștigat. La acel moment s-a organizat un singur tur de scrutin, iar cel care a învins a fost Iliescu. Ion Rațiu, contracandidatul său a avut sloganul: ”Votați Ion Rațiu, omul în care puteți avea încredere”. Practic liniștea a învins încrederea până în 1992.

Atunci au avut loc alte alegeri prezidențiale pe care de această dată le-a câștigat ”un om drept pentru țară”. Acesta a fost tot sloganul lui Iliescu. Contracandidatul său, Emil Constantinescu a vrut ”să reclădim împreună speranța”. Romantismul din reclădirea speranței nu pare să îi fi inspirat pe români, care l-au votat tot pe Iliescu.

”Schimbarea în bine” pe care s-a mizat nu i-a convins pe români

Doar că în 1996 sloganul ”să continuăm împreună schimbarea în bine a României” a fost cel care a pierdut alegerile. ”Un președinte pentru fiecare, o țară pentru toți” a fost modalitatea prin care Emil Constantinescu i-a câștigat pe români. Cumva acest slogan l-a inspirat pe Ion Iliescu și echipa sa pentru alegerile din 2000.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar în 1999 a apărut una dintre cele mai cunoscute glume legate de zâmbetul lui Ion Iliescu. Dacia, care suferise o cosmetizare în acel an, a devenit ”zâmbetul lui Ion Iliescu„. Asta pentru că foarte multă lume a asemănat bordul mașinii cu surâsul fostului președinte. Așa a devenit acel model de Dacie un simbol al zambetului lui Iliescu.

Sursa foto: Arhiva EVZ

”Aproape de oameni” l-a adus pe Iliescu la președinție, din nou

În anii 2000 fostul președinte l-a înfruntat pe Corneliu Vadim Tudor, iar lupta a fost una extrem de strânsă. Ion Iliescu a apelat atunci la sloganul ”aproape de oameni, împreună cu ei”, mimând în acest fel ideea de unitate.

Tot pe unitate, dar de această dată teritorială a mizat și Vadim Tudor. Mai exact ”președintele României Mari 2000-2008”. Cu toate acestea România Mare nu i-a impresionat pe români. Drept urmare Corneliu Vadim Tudor a pierdut alegerile, iar Ion Iliescu a câștigat cel de-al treilea mandat de președinte.