Evenimentul Zilei > Politica > Sloganul RADET: „Pentru că meritați ce e mai bun!!!”. Realitatea: facturi uriașe, căldură și apă cu țârâita
Sloganul RADET: „Pentru că meritați ce e mai bun!!!”. Realitatea: facturi uriașe, căldură și apă cu țârâita

Sloganul RADET: „Pentru că meritați ce e mai bun!!!”. Realitatea: facturi uriașe, căldură și apă cu țârâita

În timp ce pe pagina de internet a RADET scrie că sistemul centralizat este cel mai performant, oamenii stau în frig. Autoritățile au anunțat că cei care se spală la lighean vor plăti mai puțin, dacă fac cerere.

Problema lipsei apei calde și a căldurii este departe de a fi rezolvată, la fel ca și datoriile instituției care furnizează agentul termic în Capitală. Concret, în timp ce pe site-ul Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) este pus sloganul: „Pentru că meritați ce e mai bun!!! Sistemul centralizat de termoficare este cel mai sigur, ecologic și ieftin sistem de încălzire”, iar autoritățile locale susțin că problema lipsei apei calde s-a rezolvat, realitatea este alta. Datoriile nu pot fi șterse în totalitate, iar furnizorii Electrocentrale București (ELCEN), care produce energia termică, spun că nu mai pot păsui mult timp instituția în ceea ce privește datoriile. Astfel, Distrigaz ar putea opri iarăși gazele. Potrivit surselor EVZ, specialiștii din Primăria Capitalei aleargă zilele acestea pentru a rezolva problema unirii Regiei cu ELCEN. „Am discutat la Ministrerul Economiei. Odată cu unirea celor două instituții vor dispărea datoriile RADET și rămân cele ale ELCEN, care vor fi preluate de noua societate care va furniza agentul termic. Se aleargă pe la bănci și la furnizori, ca să se eșaloneze datoriile, ca să nu fie iarăși probleme”, au declarat surse din Primăria Capitalei.

Factură redusă la cerere

În ceea ce privește facturarea apei calde în perioada în care la robinete a curs doar apă rece, edilii au decis ca bucureștenii să plătească mai puțin doar dacă asociația face cerere. Decizia a fost luată după ce sute de familii au stat aproape cinci zile fără apă caldă, după ce Distrigaz Sud a decis să oprească gazele furnizate ELCEN-ului din cauza datoriilor. „Valorile facturilor la energia termică vor fi diminuate, pentru perioada în care agentul termic (apă caldă) nu a fost furnizat în parametrii tehnici contractuali. Această diminuare se va acorda la solicitarea Asociațiilor de Proprietari din zonele afectate, respectiv sectoarele 2,3,4”, se precizează într-un comunicat de presă al Regiei. Cert este că bucureștenii, mai ales cei care au copii, au început să își cumpere „instant” de apă, ca să nu mai stea fără să facă duș. „Mi-am spălat copii la lighean. Nu merge. Așa, cu instantul, îl băgăm în priză și gata”, a găsit soluția o bucureșteană ce are doi copii.

Jaf la RADET

După ce inspectorii Curții de Conturi au constat că, în ultimii 10 ani, cei care au condus Regia au devalizat instituția, au apărut și primii vinovați. Foștii directori de la RADET – Ion Voicu, Dan Mavrodin și Ovidiu Gărduș – au fost condamnați, după ce au fost găsiți vinovați că ar fi cerut mită. Decizia nu este definitivă. În timp ce Voicu a primit opt ani, Mavrodin a fost condamnat la nouă ani de închisoare, iar Gărduș la șapte ani. Cei trei și-au luat concediu, potrivit surselor EVZ, ei lucrând încă în cadrul RADET.