Şliboviţă pentru părinţii lui Bregovici

Şliboviţă pentru părinţii lui Bregovici

Artistul sârb a lansat un nou album, „Alkohol: Sljivovica & Champagne”.

Şliboviţă şi şampanie - este noua reţetă a lui Goran Bregovici şi titlul noului său album, lansat luna aceasta şi în România. Cu titlul original, „Alkohol: Sljivovica & Champagne”, cântăreţul născut în Bosnia dintr-o mamă sârboaică şi un tată croat, aduce un omagiu băuturii naţionale a iugoslavilor, spune el.

„Ai mei au divorţat pentru că tatăl meu, ca majoritatea ofiţerilor, avea obiceiul de a bea prea multă şliboviţă. După ce a fost părăsit, tata a urmat o terapie care să-l ajute să se lase de băut, iar în următorii 15 ani nu s-a mai atins de alcool. Mama a murit de leucemie. A doua soţie a tatălui meu mi-a povestit că, sceptică fiind, l-a urmărit pe furiş de câteva ori... De fiecare dată l-a surprins că îşi petrecea noaptea fumând ţigară de la ţigară sub geamul camerei de la etajul trei a spitalului militar din Split. Era camera în care zăcuse mama înainte să moară. Apoi tata s-a întors în satul său natal, la graniţa cu Ungaria, unde a îngrijit o vie care dădea anual câte 1.000 de litri de vin. Tata a trăit aproape cu 20 de ani mai mult decât mama mea, cât despre cei 1.000 de litri de vin, i-a băut aproape singur. Dedic albumul «Alkohol » părinţilor mei”, spune Bregovici.

Artistul prezintă lumii un cocktail ale cărui ingrediente sunt muzica folclorică, combinată cu cea clasică şi elemente rock. „În vremea în care Monteverdi compunea «Orfeus», noi trăgeam cu boii la plug, creşteam animale şi pescuiam. Albumul meu, «Alkohol», este o încercare modestă de a umple această lipsă cu o muzică pe care să o poţi savura, pe care se poate dansa - cu sau fără alcool”, spune artistul, care a împlinit cu o lună în urmă 59 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un turneu în Statele Unite

Este greu de precizat al câtelea album din cariera lui Bregovici este „Alkohol”. Artistul a compus muzica pentru peste 20 de coloane sonore de film, a vândut cu prima sa formaţie, Bijelo Dugme, de muzică rock, mai mult de şase milioane de albume. În ultimii ani, şi-a dedicat talentul combinaţiilor între muzica folclorică balcanică şi ritmurile alerte ale rockului, dar şi ale muzicii clasice. „Alkohol” ar putea fi cel deal nouălea album din această fază a creaţiei sale, alături de „Wedding Funeral Band”.

Prima parte a albumului a fost înregistrată în vara lui 2007, în timpul unui concert în orăşelul Guca, din Serbia, unde are loc în fiecare an un concurs de fanfare. A doua - în timpul unor concerte din Toronto şi Milano. „Mereu am avut o problemă să merg cu trompetiştii şi restul suflătorilor mei în studio, la înregistrări. În comparaţie cu muzicienii profesionişti, aceştia nu vor să repete acelaşi pasaj de trei ori, pentru că în felul ăsta îşi pierd cheful de a cânta. De aceea, majoritatea albumelor mele sunt în mare parte înregistrate în bucătăriile ţiganilor”, declara Bregovici. În România, albumul, care conţine 13 piese, este disponibil la preţul de 54,9 lei.