Românul își face iarna car și vara sanie. Iar toamna își planifică vacanța de vară a anului următor, având încă proaspete senzațiile celei încheiate cu câteva săptămâni în urmă. Vara aceasta peste 3.000 de români au ajuns cu avionul pe insula Skiathos (Grecia), iar anul care vine vor fi chatrere cu plecare din Timișoara, Cluj și București. De ce să mergi pe insula din Marea Egee? Dar de ce să nu mergi pe insula din arhipelagul Sporadelor?
Am descoperit insula aceasta acum câțiva ani și am redescoperit-o zilele trecute, cu lebede plutind printre turiști în dreptul uneia din cele mai frumaose plaje din lume. Cu greci frumoși și români simpatici care s-au îndrăgostit așa de tare de loc încât au decis să rămână cu anii.
Insula Skiathos are 50 de kilometri pătrați, din care peste 80% sunt acoperiți cu păduri de pini imenși. Și are 69 de plaje. Sunt una mai frumoasă ca alta, unele secrete, altele cu nisip negru; un paradis la care se ajunge doar cu barca (Lalaria) unde apa e de turcoaz, iar amenda pentru luarea de pietre ca souvenir 1000 de euro. Apă albastră și nisip fin, ca făina găsești pe mai toate plajele, inclusiv pe cea de nudiști. Mai e aici și o lagună, rezervație naturală, în care trăiesc în mod natural iepuri, păuni, fazani, păsări de apă și alte viețuitoare. Iar tu, ca turist, treci frumos prin lagună în drum spre cea mai frumoasă plajă a insulei, și a Europei, patrimoniu UNESCO, Koukounaries. (n.r. Aceasta a primit de la UNESCO calificativul ”Blue flag”, care o poziționează în topul celor mai frumoase 10 plaje din Europa.) Grecii își iubesc atât de tare natura încât nu le lasă turiștilor decât varianta de a face la fel ca ei. Nimeni nu îndrăznește să lezeze arealul rupt din rai. ”Insula e verde nouă luni pe an, pe plajă sunt pini vechi de sute de ani”, arată Alina Nicolae, agent de tusim.
Românca de la ”Crazy Spoon”
Ana-Maria Tonia Capra s-a îndrăgostit mai întâi de un grec. Apoi s-au căsătorit, au făcut un copil și au ajuns în rai. Pe insula Skiathos. Clujeanca a lucrat doi ani la o tavernă în port, dar, ambițioasă cum e, până la urmă a cumpărat ea taverna, i-a spus ”Crazy Spoon” (n.r. ”și noi suntem suficient de nebuni”, explică femeia) și a ajuns celebră pe insulă. Toată familia e implicată în afacere, de la fiul de 18 ani care ajută la aproviznioare, la Christos, soțul, care ține registrele. Sunt peste 1.000 de taverne în Skiathos, dar, de cinci ani de când își face vacanțele pe această insulă, Florin Piersic trece, invariabil, pe la ”Crazy Spoon”, unde e arborat, mereu, tricolorul românesc. Aduce în dar pălincă. De la Ana-Maria am aflat cum se pun măslinele la saramură. Ea își prepară singură și măslinele și uleiul, trei tone anual, din care două le folosește în bucătăria tavernei de-a lungul sezonului estival.
Rodiile norocului
La final de sezon pe Skiathos am realizat că niciunde altundeva nu am simțit așa mirosurile parfumate din jur. Parcă eram într-un curcubeu al mirosurilor: frunze de salvie, buruioc, myrth, rozmarin, dafin, toate crescute natural, împrăștiind în natură aromele. Tufele par că au ieșit din pământ în mod miraculos. Leandrii, portocali, gutui și arbori plini cu rodii crăpate de coapte. Odată pe an, grecii aruncă cu rodii în fața casei, în semn de noroc. În anumite zone încă se păstrează un obicei vechi: fetele aruncă rodii în stradă când trec pe acolo băieții care le plac. E o ocazie numai bună să intre în vorbă: mai întâi îi stropesc cu zeamă de fruct și apoi au motiv să îi cheme în casă, pentru a-i curăța. Femeile au fost întotdeauna cele cu adevărat hotărâte.
Adrenalină pe sub avioane
Ce e fabulos la Skiathos e că poți să alegi între cele 69 de plaje cu nisip fin, dar și să te bronzezi în buza aeroportului. Mulți turiști își rezervă orele prânzului și ale amiezei pentru a veni pe plaja din dreptul pistei, unde au parte de adrenalină mai ceva decât într-un parc de distracții. Avioanele aterizează sau decolează zburând la propriu pe deasupra capului tău.
Mai poți vizita plaja Kastro, unde, în vârful stâncii se află un fort, construit pe la 1450 și aflat, pe rând, sub dominație bizantină, venețiană și turcească, păstrând inclusiv ruina unei vechi moschei.
Skiathos town este construit în trepte care urcă dinspre mare sau coboară spre ea, prin străzi înguste mărginite abrupt de case albe, cu etaj. Ai senzația că te afli direct într-o poveste, printre pisici care se plimbă alene și se uită urât la cei care le deranjează siesta. Din loc în loc, cocoțați pe stâncă, smochini și alți arbori mediteraneeni, trandafiri, iasomie parfumată și bouganvillea. E o fericire să te pierzi pe străduțe, descoperind taverne ascunse și magazinele cu produse tradiționale, în special bijuterii concepute de artizanii locali. ((Foto: Georgeta Petrovici, Marius Avram))