„Pot supraviețui datorită pensiei mamei mele”, este trista mărturisire a lui Alberto Ferazzani, un angajat al hotelului Albani din centrul istoric al Florenței.

Confederaţia Generală Italiană a Muncii estimează că doar în centrul istoric al Florenței în jur de 7.000 de angajați ai barurilor, restaurantelor, magazinelor sau hotelurilor, au fost disponibilizați, informează  Corrierre della Sera TV.

“Câștigam 1.300 de euro pe lună și aș fi îndreptățit la un ajutor de șomaj de 700 de euro, dar n-am văzut niciun ban încă. Locuiam în chirie în Florența dar i-am spus proprietarului casei că nu voi putea plăti. M-am mutat în casa mamei mele din provincia Livorno, împărțim cheltuielile și supraviețuim dar este foarte greu”, a mai spus Ferazzani.

„Aș avea dreptul la 600 de euro, dar încă nu am văzut nimic de la stat”

„Ar trebui să primesc 600 de euro datorită intrării în șomaj dar deocamdată n-am primit nimic. Locuiam cu logodnica mea dar nu ne mai permiteam să plătim chiria așa că eu m-am mutat înapoi la părinții mei. Dacă n-ar fi ei nu știu cum aș putea continua”, povestește Alessandro Noci, ospătar la restaurantul istoric „Mario” din San Lorenzo.

Romina Rizzuto: „Fiica mea studia în Anglia, dar am încetat să-i plătesc studiile pentru că nu mai am bani și, prin urmare, s-a întors în Italia.  Ajutorul de șomaj nu a ajuns încă dar a făcut-o ordinul de evacuare din parte proprietarului. Ce ar trebui să fac acum? Să merg să mănânc la cantina săracilor?”, a declarat  Romina Rizzuto, chelneriță.

Giuseppe Pitruzzello, angajat al magazinului de ceasuri Fossil: „Nu voi mai putea plăti chiria dacă nu primesc ajutorul promis, nu am unde să dorm noaptea”.

Florența trăiește doar din turism

Florenţa este vizitată anual de psre 20 de milioane de turişti În fiecare an Florența este vizitată în medie de 20 de milioane de turiști. În 2018 numărul vizitatorilor a ajuns la 23 de milioane, majoritatea în centrul istoric, aceștia aducând aproape 4 miliarde de euro în oraș, echivalentul a 7% din PIB-ul generat de regiunea toscană.

În centrul istoric peste 90% din angajații companiilor de haine au fost disponibilizați, același procent fiind și în rândul celor ce lucrează în catering în timp ce peste 80% din artizani s-au văzut fără loc de muncă, potrivit datelor Confartigianato Firenze, asociația artizanilor și a afacerilor mici din Florența. Mulţi patroni nu ştiu dacă vor mai deschide Potrivit Confartigianato, în jur de 30% din totalul contractelor de muncă din centrul istoric nu au fost reînnoite.

„Angajații noștri sunt disperați- a adăugat Pasquale Naccari de la Restauratorii din Toscana – Există multe familii care nu primesc ajutor și nu știu cum să facă  să supraviețuiască. Este o situație incredibilă. Ajutorul economic din partea statului trebuie urgentat pentru a salva întreprinderile și pe angajații noștri”.