Situație tensionată la Kiev după arestarea Iuliei Timoșenko. SUA cer eliberarea fostului premier | VIDEO

Situație tensionată la Kiev după arestarea Iuliei Timoșenko. SUA cer eliberarea fostului premier | VIDEO

Situația rămâne tensionată la Kiev, după arestarea, vineri, a fostului premier ucrainean Iulia Timoșenko. Partizanii acesteia continuă să ceară în stradă eliberarea sa, deși primăria a dat un ordin privind interzicerea manifestațiilor de orice fel până la 31 august.

Poliţia a izolat în această dimineață tabăra instalată în centrul Kievului de susţinătorii fostului premier, care protestează faţă de arestarea sa. De asemenea, sute de polițișiti mobilizați de autoritățile ucrainene au blocat accesul în preajma tribunalului unde se judecă procesul. În paralel, sute de simpatizanți ai Partidului Regiunilor, al președintelui Victor Ianucovici, au organizat o contra manifestație în capitală, scrie ziarul ”Le Point”.

Un tribunal din Kiev a interzis, azi noapte, orice adunare a opoziției în preajma tribunalului unde este judecat fostul premier și unde susținătorii lui Timoșenko, inclusiv deputați, au instalat corturi. Ucrainienii care vor eliberarea acesteia susțin însă că nu se vor lăsa intimidați și vor rămâne în stradă. Afacere cu iz politic Arestarea Iuliei Timoşenko a provocat îngrijorare în rândul comunității internaționale. Statele Unite au cerut ieri eliberarea imediată a fostului premier, declarând că încarcerarea sa dă procesului său aparenţele unei afaceri ”cu motivaţii politice”.

Iulia Timoşenko se află în arest provizoriu, în urma deciziei de vineri a unei instanţe din Kiev. Ea este acuzată că şi-a depăşit atribuţiile de premier în 2009, autorizând, fără aprobarea guvernului, semnarea unor contracte privind importul de gaze din Rusia la un preţ prea ridicat şi, prin urmare, foarte dezavantajos pentru Kiev. Aceste acorduri au cauzat Ucrainei pierderi de peste 1,5 miliarde de grivne (circa 130 milioane de euro), susține acuzarea.

Ne puteți urmări și pe Google News

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/2sEJgrraZi4" width="560" frameborder="0" height="349"></iframe>