Situaţie fără precedent. „Spectacolul” de la Operă va fi „dirijat” de Vasile Dîncu

Negocierile purtate la Opera Națională din București de ministrul Culturii au eșuat, dar vicepremierul speră să găsească soluția

Speranţele protestatarilor de la Opera Naţională din Bucureşti se îndreaptă către vicepremierul Vasile Dâncu, iar ca semn al încrederii, ei au jucat spectacolul de aseară.

Publicul, lăsat cu ochii „în soare” de trei ori

După trei spectacole anulate şi mai multe săptămâni de scandal, în care ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a eşuat în a dezamorsa conflictul dintre Johan Kobborg, Alina Cojocaru şi o parte a corpului de balet, pe de-o parte, şi, de cealaltă, artiştii români care-i susţin pe dirijorii Tiberiu Soare şi Vasile Conta la conducerea Operei, vicepremierul va veni mâine pentru negocieri. Reamintim că în ultimele două săptămâni Opera din București a schimbat conducerea de trei ori.

FOTO: Vlad Alexandrescu

Sâmbătă seară, fără un anunţ prealabil, spectatorii veniţi să vadă baletul „DSCH. The Dream” au avut neplăcuta surpriză să constate că în locul spectacolului anunțat scena a devenit teatrul neînțelegerilor dintre artiști.

Gata de spectacol, pe scenă se aflau balerinii din distribuţie, în fosă, orchestra refuza să cânte, susţinută de alţi artişti. Situaţia fără precedent a făcut-o pe balerina Marina Minoiu, solistă în baletul de sâmbătă, să exclame: „Au fost scene penibile, eu critic lipsa de profesionalism și de respect față de dansatori și public”. Şi coregraful Johan Kobborg a comentat într-un scurt mesaj pe contul său de Twitter: „România, accepţi asta? Europa, accepţi asta? Lume?”

Ce urmează

Conflictul dintre cele două tabere pare fără rezolvare. Picătura care a umplut paharul pare să fie tocmai explicaţia ministrului Culturii făcută în urmă cu câteva zile, pe Facebook: „Soluţia propusă ieri pentru Opera Naţională Bucureşti a fost găsită ca urmare a unei negocieri cu Johan Kobborg şi Alina Cojocaru, purtate din dorinţa ca ei să-şi continue activitatea la Operă…”. „Ne dorim o personalitate internaţională în fruntea baletului, dar nu pe Johan Kobborg. Dânsul a jignit întregul personal al ONB şi a pus, practic, presiune pe ministrul Culturii, aşa cum Vlad Alexandrescu a şi confirmat într-o postare a sa. Un șantaj pe care îl considerăm umilitor”, a declarat, pentru EVZ, Tiberiu Soare. Dirijorul spune totuşi că, în urma promisiunilor făcute de vicepremier de a se întâlni cu protestatarii marţi, la ora 12.00, şi-a rugat colegii să reia spectacolele.

Aseară, era programat spectacolul „Shakespeare și muzica”, iar Opera o avea invitată pe Maia Morgenstern. Cu câteva ore înainte de show, situiația era incertă. „Nu m-a anunţat nimeni nimic. Îmi văd de treaba mea şi mă pregătesc”, spunea actriţa. „Iubesc Opera foarte tare şi pot să spun că spectacolele ei au fost refugiul copilărie mele într-o perioadă în care toate erau foarte gri”, a adăugat ea.

Ion Caramitru spune că Alexandrescu e de vină

Spectator atent al evenimentelor de la Operă, Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), crede că principalul vinovat este Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii. El susţine că lipsa de tact a demnitarului, dar şi metodele aplicate au dus conflictul la amploarea de astăzi: „Domnul Vlad Alexandrescu a intrat în forţă să schimbe pe toată lumea, să facă revoluţie. În cultură nu se face revoluţie. Schimbările se fac cu grijă, cu atenție, pentru că aici este vorba de oameni, de artiști. Ce se întâmplă la Operă, unde a pus în conflict componentele Operei, orchestra cu baletul, baletul cu soliștii muzicali, este fără precedent. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat. Şi nu poate gestiona pentru că cel care a produs conflictul este el. Nu este vorba numai de Operă, ci de ce se întâmplă şi în cinematografie, şi în instituţiile de teatru, cum face evaluările... Este de neînţeles ce a făcut şi ce face. În patru luni a pus în conflict pe toată lumea, cu toată lumea”.

Patru balerini nu își vor reînnoi contractele

Corpul de balet al Operei Naționale din București are 100 de angajați și colaboratori permanenți. După declanșarea scandalului între fostul director al Operei, dirijorul Tiberiu Soare și balerinul și coregraful Johan Kobborg, 28 de balerini au trimis conducerii o scrisoare de protest. 18 dintre aceștia erau străini și 10 români. Cu excepția lui Johan Kobborg, care a demisionat în urmă cu 12 zile, niciun balerin nu și-a mai depus demisia, dar patru au anunțat că nu-și vor mai prelungi contractul.