Veștile sunt tot mai proaste pentru părinți. Locurile la grădiniţe şi creşe sunt tot mai puţine din cauza pandemiei.
Deoarece locurile sunt limitate în creșe și grădinițe, familiile pot primi bani de la stat pentru a plăti o bonă.
În această perioadă creşele au locuri limitate în toată ţara, iar bonele nu sunt pe toate drumurile...chiar dacă statul oferă sprijin financiar pentru a le angaja. Așa că părinţii se lovesc de o problemă greu de rezolvat şi se întreabă: cu cine vor sta cei mici cât timp ei sunt la serviciu?!
La Timişoara părinţii au stat ore în şir, la coadă că să prindă un loc în creşe pentru copiii lor. Nu s-au putut face înscrieri online şi nici programări, aşa că locurile s-au distribuit în ordinea depunerii dosarelor. În multe zone din ţară s-au redeschis grădiniţele de vară - cu mai puţini copii la grupă şi măsuri stricte de distanţare şi igienă.
În Iași s-au redeschis creșele, dar în limita a 387 de locuri. Înainte existau aproape 1000 de locuri, pentru care oricum se dădea o adevărată luptă. Au sărit în ajutor și bunicii, dar, există părinți pentru care singura sau cea mai bună opțiune rămâne angajarea unei bone. În Iași oferta de onorariu este între 1500 și 2000 de lei net.
De pe 31 mai, teoretic, familiile pot primi bani de la stat pentru a plăti o bonă
Legea a intrat în vigoare la sfârșitul lunii mai iar ajutorul financiar este cuprins între 250 de lei și 710 în funcție de venitul pe membru de familie care nu poate depăși 3500 de lei net.
Dar nu oricum: să nu ai copilul înscris sau retras de la o grădiniță, creșă, să nu aibă mai mult de șase ani.
Clujul a fost primul oraș din țară care a luat decizia redeschiderii creșelor. Astfel, din totalul de 1.231 de locuri disponibile în municipiul Cluj-Napoca până la apariția coronavirusului, acum au mai rămas doar 721, și asta pentru că municipalitatea dorește să respecte o distanțare de 4 mp între copii.
„Cereri avem 550 depuse, deci practic diferența până la 721 sunt încă locuri disponibile. Locurile sunt, desigur, mai puține decât anul trecut, tocmai pentru că suntem nevoiți să respectăm reglementările în vigoare privind distanțarea între copii, acei patru metri pătrați, după cum trebuie să asigurăm și niște circuite speciale. Doar așa îndeplinim toate condițiile legale pentru a primi copiii în creșe”, a declarat Dan Tarcea, viceprimarul Clujului, potrivit celor relatate de tvr.