Situație dificilă în industria de apărare. Vasile Dîncu confirmă lipsurile. Ce soluții are pentru înzestrarea Armatei

Armata română Sursa Foto: Arhiva EVZ

Un program de înzestrare a Armatei Române, la nivel competitiv ar dura aproximativ 7 ani, dacă lucrurile ar funcționa foarte bine. Dezvăluirea a venit chiar de la ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Oficialul de la Guvern a precizat că România nu mai are specialiști care să lucreze în această industrie, pentru dotarea forțelor militare. O soluție pentru a rezolva problema forței de muncă ar fi pregătirea tinerilor care urmează învățământul dual.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a vorbit despre o industrie de apărare cu două viteze, una modernă, privată, iar cea de-a doua aflată la „nivelul tranziției”, administrată de stat. Astfel, potrivit oficialului guvernamental, în vreme ce sectorul privat s-a modernizat și a devenit competitiv, sectorul de stat a rămas „la nivelul tranziției”.

În acest context, Vasile Dîncu a declarat că industria de apărare din România a rămas fără specialişti pregătiți în domeniu și de aceea un program de înzestrare al Armatei ar dura în jur de șapte ani.

„Industria noastră de apărare are două viteze. Avem o industrie de apărare care s-a modernizat prin privatizare, prin firme importante din străinătate. Şi avem o industrie de apărare care a rămas cumva la nivelul tranziţiei, ca să spunem aşa, în care nu a mai fost modernizată tehnica, foarte mulţi oameni şi-au pierdut locurile de muncă, nu mai avem specialişti şi avem încă foste întreprinderi de stat din domeniul armamentului care nu sunt la cel mai înalt nivel al performanţei”, a declarat Vasile Dîncu, conform Realitatea Plus.

Sursă foto: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com

Parteneriat pentru fabricile de armament

Ministrul Apărării Naționale că în acest moment a fost încheiat un parteneriat cu Ministerul Economiei. Acesta din urmă deține fabricile de armament din România și trebuie să asigure buna funcționare a acestora. Drept urmare, este nevoie de o revigoare a acestui sector și, mai ales de investiții.

Este de notorietate faptul că firmele rămase în patrimoniul statului sunt folosite drept sinecuri pentru clientela politică a partidelor ce vin la guvernare. Nimeni nu se interesează de problemele cu care se confruntă și de nevoile pentru a deveni competitive.

„Am făcut un parteneriat cu Ministerul Economiei care deţine toate aceste fabrici, majoritatea fabricilor sunt la Ministerul Economiei acum, pentru a revigora ceea ce este viu în economia noastrăşi a reface economia noastră pentru că astăzi avem mai multe atuuri pentru asta. În primul rând că avem tradiţie. Încă există oameni, chiar dacă din păcate statistica pe care mi-au adus-o colegii mei astăzi arată că media angajaţilor din industria de apărare este peste 50 de ani”, a mai spus Vasile Dîncu.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Cum va fi rezolvat problema de personal

Ministrul Apărării este optimist în ce privește personalul și speră că absolvenții formelor de învățământ dual vor ajuta la repornirea fabricilor de armament din România.

„Este deja prea mult, trebuie să vină generaţia din urmă. Avem însă învăţământul dual care ne permite şi în anumite locuri am văzut că încearcă să folosească, pe baza învăţământului dual, să folosească această oportunitate pentru a reconstrui, a aduce forţă de muncă, tehnicieni tineri care să înveţe în domeniul acesta”, a mai spus Vasile Dîncu.

Cât ar dura înzestrarea Armatei cu echipament modern

Ministrul Apărării a mai spus că un program de dotare pentru Armată cu echipamente și arme noi ar dura şapte ani, dacă lucrurile ar merge perfect.

„Pe mine, ca ministru al Apărării mă interesează nu să cumpăr tehnică din afară, chiar dacă nu putem să producem totul. Nu numai preţurile sunt mari. Nu poţi să comanzi acum tehnică militară, trebuie să faci programe de înzestrare care durează şapte ani pentru că nu există produse pe piaţă şi atunci ai o problemă şi de oportunitate. Achiziţionăm din afară tehnică importantă, am luat baterii Patriot, rachete, sisteme de UAV-uri, drume, baterii de artilerie, vehicule”, a declarat Vasile Dîncu.