Situație alarmantă. București a depășit un punct critic. Rata de infectare a depășit 6 la mie

Prefectul Capitalei Alin Stoica a anunțat că indicele de infectare cu COVID-19 va depăși azi, marți, 23.03.2021, 6,22 la mia de locuitori. Hotărârile privind situația actuală la nivelul Capitalei urmează să fie luate prin discuții în următoarele ore.

Situația evoluției COVID-19 în capitala României, București, devine tot mai îngrijorătoare. Dacă zilele trecute se estima doar depășirea ratei de infectare de 6 la mia de locuitori, rata fiind atunci de peste 5 la mia de locuitori, în prezent carantinarea Bucureștiului conform normelor actuale în vigoare este tot mai posibilă și sigură.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat că rata de infectare cu COVID-19 a atins 6,22 la mia de locuitori

Prefectul Capitalei Alin Stoica a anunțat că indicele de infectare cu COVID-19 va depăși azi, marți, 23.03.2021, 6,22 la mia de locuitori.

Situația este comparabilă cu ceea ce s-a întâmplat în primul și al doilea val pandemic în privința preluării și spitalizării persoanelor care au solicitat ambulanță.

Îngrijorat de evoluția negativă la nivelul capitalei București, premierul României Florin Cîțu a opinat cu o zi în urmă: "Îmi doresc să nu ajungem la o situație de carantinare a Bucureștiului. Ascult toate opiniile specialiștilor, deciziile le luăm după aceea. Opiniile de la Ministerul Sănătății sunt importante, dar vom lua decizia după ce ascultăm toate opiniile, de la prefect și primarii de sectoare. Aștept întâlnirea cu primarii de sectoare".

În același timp, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a făcut marți precizări privind situația actuală: "Sunt mai multe măsuri - asta am discutat şi cu colegii specialişti. Trebuie să aşteptăm ca specialiştii să se pronunţe, în funcţie de situaţie şi în funcţie de analiza pe care o vor face. (...)

”Nu înseamnă că la 6 cazuri la mie, Capitala intră automat”, în carantină, a spus prefectul Alin Stoica

Nu înseamnă că la 6 cazuri la mie, Capitala intră automat, legea nu prevede un astfel de mecanism. Legea spune că orice fel de măsură trebuie luată odată la propunerea specialiştilor - DSP sau INSP, depinde de gradul de acoperire al măsurii (...) - după care intervine o şedinţă de comitet de situaţii de urgenţă, care este un organ colegial, se discută acolo şi se ia o decizie.

Dacă măsura este mai severă, gen carantină, atunci intervine DSU şi dă un ordin prin care se confirmă. Dacă măsura priveşte două judeţe, atunci trebuie să ajungem şi în CNSU", a explicat el.