Situația muncitorilor sezonieri români din vestul Europei e discutată, marți, de Comitetul pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din Parlamentul European. Discuția are loc în contextul unei dezbateri privind încălcări ale legislației UE privind timpul de muncă, sănătatea și siguranța lucrătorilor transfrontalieri, subioect asupra căruia și presa din România a relatat mult în ultima perioadă.
Parlamentul European transmite, printr-un comunicat, că este vorba despre ”informații tulburătoare” care au stat la baza declanșării acestei dezbateri. Este vorba de situația precară cu care se confruntă sute de mii de lucrători transfrontalieri și sezonieri.
Aceștia provin din România și din alte state est-europene asigurând o forță de muncă vitală în fermele din Germania, Franța și din alte state membre, ori oferind servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele în vârstă din Austria de exemplu, se mai arată în comunicat. În acest context, muncitorii sezonieri trebuie tratați ca ”lucrători indispensabili” și e esențială protejarea lor în contextul pandemiei de COVID-19, arată europarlamentarii.
Parlamentarii europeni vor examina rapoartele care demonstrează că în anumite locuri nu s-au luat măsurile potrivite de prevenire a îmbolnăvirilor. Există și plângeri privind nerespectarea programului de lucru și suprasolicitarea muncitorilor sezonieri cu ore suplimentare.
Este de așteptat ca, după verificarea plângerilor, comisarii europeni să ceară statelor în cauză să se alinieze normelor Uniunii Europene și să ia măsuri în legătură cu operatorii economici vinovați de încălcarea legislației. Deja în Germania a început procesul de modificare a propriei legislații, pentru a preveni abuzurile de tipul celor semnalate și probabil și alte state membre vor proceda la fel.
Europarlamentarii vor dezbate cu Josip Aladrović, ministrul Muncii și al sistemelor de pensii din Croația, țară care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii. Vor fi prezenți Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturile sociale și Jordi Curell Gotor, director executiv interimar al Autorității Europene a Muncii.