Evenimentul Zilei > Politica > Situația pensiilor speciale a fost clarificată. „Nu pot fi eliminate!”
Situația pensiilor speciale a fost clarificată. „Nu pot fi eliminate!”

Situația pensiilor speciale a fost clarificată. „Nu pot fi eliminate!”

Judecătorul Cristi Danileț a explicat, marți la RFI, de ce nu pot fi eliminate pensiile speciale. Și a dat, în acest sens, exemplul personal. Are un salariu lunar de 13.000 de lei, iar pensia I se va calcula raportat exact la această sumă, fără niciun alt bonus.

Declarația judecătorului Cristi Danileț a avut loc în contextul în care deputații din Comisia de Muncă au amânat, marți, pentru luna februarie votul asupra unor proiecte PNL și USR pentru eliminarea pensiilor speciale.

”Există o decizie a Curții Constituționale încă din perioada 2009 sau 2010, prin care s-a stabilit în mod nediscutabil faptul că nu pot fi eliminate pensiile speciale sau mai exact pensiile de serviciu pentru magistrați și militari. Peste decizia aceasta a Curții nu se poate trece nici cu vreo Hotărâre de Guvern, nici cu vreo lege a Parlamentului. (…)

Magistrații nu au voie să îndeplinească nici o altă funcție publică sau privată decât cele didactice în învățământul superior. În plus, li se cere ca 25 de ani să aibă o profesie, dând dovadă tot timpul de integritate. Tocmai datorită importanței poziției sociale a magistraților și a restricțiilor pe care ei le au în viața cotidiană, s-a introdus acest beneficiu al pensiilor speciale, care înseamnă o remunerare a magistratului la pensionare cu 85% din ultimul venit lunar.

O astfel de normă este întâlnită și în alte țări europene”, a explicatv judecătorul, conform sursei citate.