Situația la zi a vaccinului AstraZeneca. Ce decizii au fost luate în Europa

Situația la zi a vaccinului AstraZeneca. Ce decizii au fost luate în EuropaSursa foto Dreamstime

LA JORNADA. Germania, Franța, Italia, Spania și Portugalia au suspendat ieri administrarea vaccinului anti-coronavirus de la AstraZeneca, din cauza rapoartelor că unele persoane au dezvoltat cheaguri de sânge, în ciuda faptului că atât compania farmaceutică, organismul european de reglementare, cât și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au insistat separat că această reacție nu are legătură cu vaccinul.

Peste 373 de milioane de doze de vaccinuri anti-Covid au fost administrate în lume. AstraZeneca, unul dintre cele mai ieftine, este crucial pentru cele mai sărace națiuni, dar în Europa există deja cel puțin 19 țări, inclusiv Irlanda, Olanda, Danemarca, Norvegia, Bulgaria și Slovenia, care au oprit utilizarea acestuia de teama că ar provoca trombi, lucru care nu a fost dovedit.

Autoritățile norvegiene au raportat ieri că o a doua persoană care a primit imunizatorul AstraZeneca a murit din cauza unei hemoragii cerebrale. Autoritățile germane au indicat că vor suspenda utilizarea temporar, la sfatul autorității de reglementare.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că și țara sa îl va suspenda, după ce Spania, Italia, Portugalia, Cipru și Letonia au comunicat separat o pauză ca măsură de precauție. Estonia, Lituania, Slovenia, Luxemburg și România au încetat să mai utilizeze loturi specifice, în timp ce ancheta continuă. În schimb, ministrul belgian al Sănătății, Frank Vandenbroucke, a descris o posibilă suspendare a vaccinării drept „iresponsabilă” și a subliniat că „AstraZeneca este un vaccin care protejează foarte bine și puternic împotriva Covid-19. În următoarele câteva zile, mii de persoane vor fi vaccinate, în special bătrâni, ceva foarte pozitiv, deoarece acești oameni sunt vulnerabili."

În America, Venezuela a indicat că nu va autoriza medicamentul AstraZeneca din cauza „efectelor pe care le are asupra pacienților”. În timp ce prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a îndemnat la acceptarea acestui vaccin, afirmând că este sigur.

OMS a insistat că acest antigen ar trebui să fie utilizat în continuare, deși a anunțat că experții săi se vor întâlni săptămâna aceasta pentru a analiza situația acestui medicament. "Nu vrem ca oamenii să intre în panică și, deocamdată, recomandăm ca țările să continue vaccinarea cu AstraZeneca", a declarat directorul științific al instituției, Soumya Swaminathan.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că va organiza joi o „ședință extraordinară” cu privire la acest medicament, dar a asigurat că beneficiile acestui imunizator continuă să depășească riscurile.

Directorul grupului de imunologi de la Universitatea Oxford, Andrew Pollard, a asigurat că „sunt dovezi foarte liniștitoare că nu există o creștere a fenomenului trombilor în Regatul Unit, țară în care cele mai multe doze în Europa din acest vaccin au fost administrate până acum." Europa, continentul cel mai afectat de pandemie, a depășit pragul de 40 de milioane de cazuri, potrivit unui bilanț AFP. Infecțiile globale au crescut cu 11% în ultima săptămână, provocând îngrijorarea că măsurile de încetinire a răspândirii pandemiei eșuează, a raportat OMS.

În Italia, aproape 40 de milioane de oameni au început ieri o nouă carantină din cauza creșterii infecțiilor datorate variantelor virusului. În Polonia, autoritățile au înăsprit restricțiile în alte două regiuni, inclusiv în capitala Varșovia și într-o provincie din vest care se învecinează cu Germania. Franța, care spera să evite o nouă carantină la nivel național, încearcă să decongestioneze unitățile de terapie intensivă din regiunea Parisului, evacuând pacienții în alte regiuni, pe calea aerului și cu trenul, spre sfârșitul săptămânii. Rusia a anunțat ieri acorduri pentru producerea vaccinului anti-Covid Sputnik V cu companii din Italia, Spania, Franța și Germania, în așteptarea aprobării imunizatorului în Uniunea Europeană.

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, care a criticat încă o dată politicile de restricționare a mișcării, a anunțat o nouă schimbare a ministrului sănătății - al patrulea oficial în funcție în timpul pandemiei - dr. Marcelo Queiroga. Pe măsură ce decesele cresc la aproape 280.000, guvernul brazilian speră să accelereze vaccinarea, care avansează lent, cu o achiziție de 100 de milioane de doze de la Pfizer, livrate până în septembrie. Străzile din unele cartiere din Sao Paulo, Brazilia, sunt goale din cauza restricțiilor stricte, cu toate acestea, metroul pare aglomerat.

Soldul global al pandemiei este de 120.180.592 de infecții și 2.659.623 de decese, potrivit Universității Johns Hopkins. (Rador)

https://www.jornada.com.mx/2021/03/16/politica/010n1pol/

Ne puteți urmări și pe Google News