Experții în energie au arătat principalele motive pentru care au crescut facturile plătite de români pentru energia electrică sau pentru gaze naturale. Ei atrag atenția că o majorare nejustificată a prețurilor ar putea provoca mișcări de stradă.
Specialiștii au prezentat motivele care au dus la majorarea facturilor pentru energie, pe care le primesc românii în această perioadă. Potrivit acestora, aproape jumătate din români nu au trecut în piața concurențială, iar acesta este unul dintre motivele pentru aceste scumpiri.
Astfel, la tariful de piață universală care este destul de ridicat s-au adăugat toate creșterile din ultimele luni. Astfel, în unele cazuri, facturile au ajuns să crească și cu 100%.
România nu produce suficientă energie
În al doilea rând, susțin experții în energie, țara noastră nu are capacitatea de producție necesară pentru a acoperi cererea. Drept urmare, suntem nevoiți să importăm energie la prețuri foarte mari, iar în plus stocurile de energie sunt în scădere.
Astfel, de la începutul anului prețul unui MWh de energie electrică a crescut de la 620 de lei la 740 de lei. Pe de altă parte, un MWh de gaze naturale s-a scumpit de la 149 de lei la 186 de lei.
Scumpirile nejustificate pot produce mișcări de stradă
„Socoteala este cum pot să genereze niște facturi care, de fapt, nu reflectă consumul specific al consumatorului respectiv. Este foarte clar că ne găsim într-un moment care după mine mi se pare critic, în sensul că este foarte aproape de a genera mișcări sociale.
Atâta timp cât trimiți niște facturi pe un consum care nu a avut loc, cât crești prețuri în mod abuziv fără nicio justificare efectivă deja lucrurile astea sunt dincolo de reglementări și de normative, intră sub incidența legii”, a declarat Ion Purica specialist în energie, citat de impact.ro.
Schimbarea furnizorului, principala soluție
Singura soluție pentru aceste probleme ar fi schimbarea furnizorului de energie, mișcare permisă de lege. De asemenea, în cazul în care consumatorii constată că facturile pe care le primesc sunt nejustificat de mari, se pot adresa ANRE cu o sesizare. Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy, a precizat, într-o intervenție la Antena 3, că unii furnizori de energie au sute de mii de contoare necitite de 2 ani. Aceasta în ciuda faptului că reglementările în vigoare îi obligă să citească fiecare contor o dată la șase luni.
„Am avut şi acţiuni de control pe aceste subiecte la principalii furnizori şi respectiv distribuitori. Sunt probleme la majoritatea dintre ei şi am aplicat amenzi destul de serioase şi ca să vă dau doar un exemplu. Cu toate că regulamentul de furnizare prevede faptul că fiecare contor trebuie citit măcar o dată la şase luni am găsit distribuitor de energie electrică care avea sute de mii de contoare necitite la doi ani”, a spus Zoltan Nagy.