Evenimentul Zilei > Actualitate > Washington Post, despre „mutările represive” din România: Premierul Victor Ponta a alarmat administraţia Obama
Washington Post, despre „mutările represive” din România: Premierul Victor Ponta a alarmat administraţia Obama

Washington Post, despre „mutările represive” din România: Premierul Victor Ponta a alarmat administraţia Obama

Situaţia politică din România a atras atenţia Washington Post care publică, în ediţia electronică de astăzi, un editorial intitulat "Mutările represive ale României" (Romania's repressive moves) în care critică "erodarea alarmantă a consensului politic şi echilibrului puterii".

Jurnaliştii notează că relatările despre criza din Europa s-au concentrat mai ales pe problemele economice, în timp ce prejudiciul politic tot mai mare adus instituţiilor, şi democraţiei este uneori omis. "Dar în câteva ţări s-a produs o erodare alarmantă a consensului politic şi a echilibrului puterii constituţional, condusă de populişti care exploatează nemulţumirea publică faţă de dificultăţile economice", afirmă Washington Post.
„Ultimul exemplu este România, unde un nou premier de stânga a făcut presiuni pentru a înlătura orice control asupra Guvernului său în timp ce încearcă să forţeze îndepărtarea din funcţie a preşedintelui ţării. Premierul Victor Ponta, care a preluat puterea în luna mai a acestui an, după două căderi succesive ale coliţiilor de centru-dreapta, a alarmat alte guverne UE precum şi administraţia Obama prin încercarea rapidă de consolidare a puterii. A fost chestiune de săptămâni până când majoritatea parlamentară, controlată de Victor Ponta, a schimbat preşedinţii celor două camere, a revocat Avocatul Poporului, singurul care putea contesta ordonanţele Guvernului, şi l-a suspendat preşedintele Traian Băsescu, care face parte din grupul de centru-dreapta, rival al lui Victor Ponta”, afirmă Washington Post.
Jurnaliştii vorbesc în continuare despre referendum şi despre ordonanţa menită să schimbe regulile după care acesta se va desfăşura. „În faţa reacţiilor Uniunii Europene, care ameninţă cu sancţiuni România, Victor Ponta pare să bată uşor în retragere. El a anunţat că va ţine cont de decizia Curţii Constituţionale la organizarea referendumului”.
Jurnaliştii conchid că "mai devreme sau mai târziu, românii vor descoperi că, la fel ca în restul Europei, nu există o soluţie rapidă sau uşoară pentru problemele economice – mai ales atunci când aceasta implică scurtcircuitarea democraţiei".
Într-o precizare de ordin general care apare pe site-ul cotidianului, se arată că editorialele reprezintă viziunea Washington Post ca instituţie, aşa cum este stabilită ea prin dezbaterile între membrii consiliului editorial.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: