Situaţia de la Comunicaţii ar putea duce România în faţa justiţiei

Comisarul european pentru Societate Informaţională, Viviane Reding, va propune în această săptămână Comisiei Europene lansarea procedurii de infrigment (n.r. - procedură privind constatarea încălcării de către un stat membru a unei obligaţii asumate) împotriva României pentru interferenţa în independenţa Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii (ANC).

Problemele instituţiei au început anul trecut, când fostul preşedinte, Dan Georgescu, a fost demis de premierul Călin Popescu-Tăriceanu, fără motive întemeiate. Georgescu a atacat statul în justiţie şi a câştigat dreptul de a-şi relua postul.

Pentru a evita acest lucru, guvernul, prin ordonanţă de urgenţă, a modificat statutul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, care a devenit Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii. În fruntea noii entităţi a fost numit Liviu Nistoran, care conduce şi acum ANC. Problema comisarului Reding vine de la aceste „manevre“ făcute de stat cu o autoritate, pentru a-i schimba şeful. În acest moment, situaţia ANC e „tulbure“. Ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea ANC a fost dezbătută de comisiile Senatului şi rămâne ca şi plenul să îşi spună cuvântul. În plus, statul român a făcut recurs la decizia prin care justiţia îl repunea pe Georgescu în funcţie.

„Până la aflarea rezultatului recursului, actualul preşedinte ANC, Liviu Nistoran, rămâne în funcţie“, ne-au declarat reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor.

Economiştii din Senat au respins transformarea ANRCTI în ANC

Comisia economică a Senatului astăzi două ordonanţe de urgenţă privind transformarea ANRCTI în ANC şi trecerea acestei instituţii de sub controlul Camerei Deputaţilor sub cel guvernamental, precum şi o cerere de reexaminare a preşedintelui Băsescu privind legea de înfiinţare a ANRCTI.

Secretarul Comisiei economice din Senat, Şerban Mihăilescu, a explicat că membrii comisiei au dat un raport de respingere a celor două ordonanţe de urgenţă, deoarece, fiind o autoritate autonomă, de reglementare, această instituţie trebuie repusă sub controlul parlamentar al ambelor Camere ale Legislativului.

În opinia lui Şerban Mihăilescu, dacă în plenul Senatului şi Camerei Deputaţilor se va adopta aceeaşi poziţie cu cea a membrilor comisiei, Guvernul va trebui să emită un nou act normativ care să reglementeze situaţia. (Alexandra-Livia Dordea) ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 15:35