Site-ul PSD, inactiv zeci de minute. Hackerii ruși de la Killnet susțin că ei l-au blocat

Site-ul PSD, inactiv zeci de minute. Hackerii ruși de la Killnet susțin că ei l-au blocatSursa foto: Razvan Valcaneantu\EEC

Pagina de internet a Partidului Social Democrat, cea mai mare formațiune politică din România, a căzut. Site-ul nu mai este funcțional, după cum arată un mesaj în limba engleză, care le apare celor ce încearcă să-l acceseze. Se întâmplă la scurtă vreme după ce gruparea Killnet a revendicat mai multe atacuri informatice asupra site-urilor unor instituții publice din România.

Cei care încearcă să acceseze pagina oficială de internet a Partidului Social Democrat (PSD), sunt întâmpinați de un mesaj în limba engleză. „This site can’t be reached” – „Acest site nu poate fi accesat” descoperă internautul care dorește să afle detalii despre activitatea celui mai important partid politic din România. Site-ul nu mai este funcțional, iar acest lucru se întâmplă la scurtă vreme după ce paginile de internet ale mai multor instituții publice au fost atacate informatic. Cei care au revendicat acest atac au fost hackerii grupării de criminalitate cibernetică Killnet, apropiată de Kremlin.

Potrivit unor informații apărute în spațiul public, acest atac cibernetic a avut la bază inclusiv declarațiile publice ale liderilor politici care au vizitat Ucraina în aceste zile. În acest context, solicitat să comenteze, Marcel Ciolacu, președintele PSD și al Camerei Deputaților, a acuzat o confuzie. În opinia sa, hackerii l-au confundat cu președintele Senatului, Florin Cîțu.

„După cum aţi văzut, e o greşeală acolo, sunt şi eu, dar nu am o problemă că sunt nominalizat eu ca şi preşedinte al Senatului. Declaraţia mea a fost una foarte clară. România, dacă este nevoie, este pregătită, atât legal cât şi moral, să facă acest pas. În acest moment nu există o decizie în sensul acesta”, a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului.

Sursă: Stevanovicigor | Dreamstime.com

Hackerii ruși au lovit România

Atacul  acestor hackeri a vizat mai multe site-uri ce aparțin unor instituţii publice şi organizaţii private din România. Între altele, au fost vizate site-urile Guvernului, ale Ministerului Apărării Naționale, Poliției de Frontieră și CFR Călători.

Serviciul Român de Informații a precizat că atacul care a avut loc vineri dimineață a fost lansat din afara României.

„În data de 29 aprilie 2022, începând cu ora 04:00, o serie de site-uri aparținând unor autorități naționale, respectiv instituții financiar-bancare au fost victimele unui atac cibernetic de tip Distributed-Denial-of-Service (DDoS). Atacul a determinat indisponibilizarea site-urilor pentru mai multe ore. În urma investigațiilor realizate de Centrul Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații s-a stabilit că atacatorii cibernetici au utilizat echipamente de rețea din afara României. Atacatorii au preluat controlul asupra echipamentelor în cauză prin exploatarea de vulnerabilități de securitate cibernetică, respectiv a lipsei unor măsuri de securitate cibernetică și le-au utilizat ca vector de atac asupra site-urilor din România”, se arată într-un comunicat de presă.

Sursa foto: EVZ

Precizările specialiștilor în securitate cibernetică

Reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au confirmat acest atac și au subliniat că a fost revendicat de gruparea Killnet pe un canal de comunicare de pe Telegram. Infractorii cibernetici apropiați Kremlinului și-au motivat atacul prin faptul că statul român sprijină Ucraina în războiul declanșat de Rusia pe 24 februarie.

„Astăzi (vineri, 29 aprilie-n.r.) a avut loc o serie de atacuri de tip Distributed Denial of Service (DDoS) asupra unor site-uri care aparţin unor instituţii publice şi organizaţii private din România. Site-urile gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro, respectiv otpbank.ro au fost ţintite de atacatori care au avut ca obiectiv indisponibilizarea acestor servicii online prin supraîncărcarea acestor site-uri cu trafic masiv din surse multiple.

Atacul a fost revendicat de gruparea de criminalitate cibernetică Killnet pe un canal de comunicare de pe Telegram şi este justificat de aceştia prin faptul că statul român sprijină Ucraina în conflictul militar cu Rusia. Specialiştii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) colaborează cu instituţiile abilitate pentru investigarea acestor incidente de securitate cibernetică”, a transmis DNSC.

DNSC a transmis că implementarea măsurilor corecte de securitate cibernetică este esențială pentru prevenirea unor astfel de situații sau pentru reducerea la minimum a impactului acestor atacuri. Pentru a realiza acest lucru, DNSC colaborează cu instituțiile abilitate pentru remedierea problemelor și investigarea acestor incidente de securitate cibernetică.

Ne puteți urmări și pe Google News