Rămânem fără bani de pensii? Ministrul se contrazice cu specialiștii din subordine

Pensie. Sursa foto: arhiva EVZ

Ministrul Muncii se contrazice cu specialiștii din subordine cu privire la declarațiile potrivit cărora statul este în pericol să nu mai aibă bani pentru a plăti pensiile din sistemul public. Pe lângă avertismentele în acest sens venite din partea economiștilor, pe lângă realitatea bugetară dezastruoasă, au început să lanseze astfel de avertizări până și șefii de la casele de pensii. Dar Marius Budăi susține, fără a prezenta vreun argument în acest sens, că nu ar exista deloc probleme.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, susține că statul nu va ajunge în situația de a nu mai putea achita pensiile din sistemul public. Oficialul PSD a încercat să bagatelizeze avertismentul venit din partea directorului Casei Județene de Pensii Brașov, potrivit căruia sistemul de pensii ar putea intra în colaps în perioada următoare. Și acesta nu este primul avertisment.

În urmă cu câteva luni, mai mulți economiști au atras atenția că numărul pensionarilor îl va depăși pe cel al lucrătorilor activi până în 2030. Iar acest lucru va duce la declinul sistemului public de pensii și, impliciy la diminuarea veniturilor celor care se retrag din activitate. Experții atrag atenția că până în 2050 - 2060, sistemul de pensii publice va deveni nesustenabil.

Ministrul Budăi nu este de acord cu un astfel de scenariu și susține că pensionarii nu trebuie alarmați cu astfel de informații legat de pensie.

„Exclus aşa ceva, nu vreau să circule aşa ceva, nu cred că părinţii şi bunicii noştri merită ca o asemenea informaţie să nu fie exclusă din start. Nu este nicio problemă cu plata pensiilor şi nu va fi niciodată o problemă cu plata pensiilor”, a afirmat Marius Budăi, deși nu a prezentat nici un contra-argument prin care să-și susțină punctul de vedere.

Sursa: Arhiva EVZ

Avertismentul directoarei Casei de Pensii Brașov

De această dată, avertismentul a venit de la directoarea Casei Județene de Pensii Brașov, Diana Itu care a avertizat cu privire la situația dificilă din sistemul public, la nivelul județului. Potrivit spuselor sale, din datele statistice rezultă că numărul celor care sunt sau urmează să intre în câmpul muncii este din ce în ce mai mic, raportat la pensionari.

„La nivelul anului 2022 avem un număr de aproximativ 160.000 de pensionari, din care 150.000 sunt pensionari de stat, 5000 sunt pensii comunitare, 853 avem pensii de agricultori, iar 10.300 avem pensii speciale”, a declarat directorul Casei Judeţene de Pensii Braşov.

În județul Brașov, raportul este de 115 persoane cu vârsta peste 65 de ani la 100 de copii până în 15 ani, în timp ce media la nivel național este de 121 de persoane cu vârsta de pensionare la 100 de copii până în 15 ani.

Situația demografică este critică

Conform INS, românii cu vârsta de 65 de ani și peste depășeau la 1 ianuarie 2023, cu 22%, populația cu vârsta de până la 14 ani.

Iar procesul de îmbătrânire a populației va continua, în condițiile în care natalitatea este în scădere. Estimările CFA România arată că în 2060, doar 12% din populație va avea sub 14 ani, 61% între 15 și 64 de ani și 26% peste 65 de ani.

Experții în politici sociale prevăd un declin al sistemului de pensii în următorii ani, problemele urmând să apară foarte curând, în 2030.

Peste șapte ani, numărul pensionarilor îl va depăși pe cel al lucrătorilor activi, iar situația va continua să se agraveze, fapt ce va avea drept consecință o scădere a veniturilor pensionarilor.

Vârstnicii vor primi pensii mai mici decât contribuțiile

Analiștii economici avertizează că sistemul de pensii va intra în colaps în cel mult 30 de ani din cauza numărului redus de lucrători aflați în activitate. Astfel, în orizontul anilor 2050 – 2060 populaţia României va fi cuprinsă 13 şi 16 milioane de locuitori. Iar acest lucru se va răsfrânge asupra sistemului public de pensii.

„Combinat cu emigraţia persoanelor active vom avea o situaţie plauzibilă ca undeva peste 20-30 de ani să existe un număr de 6 – 6,5 milioane de persoane la pensie, faţă de un număr de 3,5 – 4 milioane de salariaţi”, estima analistul fiscal Adrian Benţa.

Consecințele reducerii numărului de lucrători activi vor fi legate de nivelul pensiilor pe care îl vor primi cei ce se vor retrage din activitate. Un român care încasează un salariu mediu net, pe lună, de aproximativ 4.000 de lei (833 de euro) va primi, după 35 de ani de contribuții, o pensie de stat în valoare de 1.275 de lei, aproximativ 265 de euro.

Suma este departe de a acoperi costurile coșului zilnic pentru un pensionar. Însă ceea ce este și mai grav, pensia va fi sub nivelul contribuțiilor la asigurările sociale estimată la aproximativ 700.000 de lei, potrivit RomâniaTV.