Pentru sistemul din penitenciar sinuciderile nu reprezintă o prioritate. Avocatul Poporului cere schimbarea legii, după dezvăluirile din „Evenimentul zilei”.
- Petrisor Cana
- 24 august 2017, 00:00
O comisie a instituției Avocatul Poporului a descoperit nereguli grave la Penitenciarul Rahova, locul în care s-a sinucis, pe 16 martie, Ion Bujor, deținutul care nu a fost lăsat să meargă la înmormântarea fratelui său.
Ancheta care a urmat dezvăluirilor pe care „Evenimentul zilei” le-a făcut pe 20 și 21 martie a scos la iveală faptul că tânărul care s-a spânzurat nu a beneficiat de consiliere psihologică și nici nu a fost supravegheat, deși gardienii au atras atenția asupra intențiilor suicidare ale acestuia. Mai mult, din constatările comisiei conduse de Victor Ciorbea reiese că Bujor nu a beneficiat de niciun sprijin din partea conducerii penitenciarului, în intenția acestuia de a-și anunța familia ca să îi aducă o copie după certificatul de deces.
Deținutul, susțin membrii comisiei, nu mai avea niciun ban în cont pentru a telefona acasă și a cerut sprijin, cu cinci zile înainte de înmormântare, conducerii penitenciarului sprijin, întrebând cum să procedeze pentru ca familia să îi trimită copia actului de deces. Comisia de eliberare s-a întrunit cu o zi înainte de înmormântare și a refuzat să îl lase să meargă la înhumarea fratelui.
„Avocatul Poporului consideră că respingerea permisiunii ieșirii din penitenciar motivată de lipsa dovezii decesului unui membru al familiei nu poate fi imputată persoanei private de libertate, care s-a aflat în imposibilitate de a-și contacta familia pentru obținerea unei fotocopii a certificatului de deces”, punctează instituția condusă de Victor Ciorbea.
Zeci de deținuți cu risc suicidar
Avocatul Poporului a mai constatat că în Penitenciarul Rahova se află 46 de persoane private de libertate cu risc suicidar. În plus, la data vizitei, în închisoare nu se derula niciun program de grup pentru persoanele cu risc suicidar, iar „la nivelul penitenciarului managementul riscului suicidar nu reprezenta o prioritate”.
În urma neregulilor grave constatate, Avocatul Poporului a emis o Recomandare, atât către conducerea Penitenciarului Rahova, cât și către Administrația Națională a Penitenciarelor în care solicită consilierea psihologică a deținuților cu risc suicidar, a celor cu autoagresiuni și violență crescută și derularea până la sfârșitul anului 2017 de programe de grup pentru persoanele cu risc suicidar.
De asemenea, s-a cerut sprijinirea celor care doresc să contacteze familia pentru obținerea copiei după certificatul de deces. Pornind de la acest caz, Avocatul Poporului a anunțat inițierea unei propuneri de modificare a legii pentru obligarea penitenciarelor de a se ocupa de obținerea informațiilor privind decesului membrului de familie.