Vladimir Putin nu mai poate nici măcar să sperie România. O armă pe care forțele Rusiei nu o pot învinge ajunge în dotarea țării noastre
Sistemul de apărare aeriană NASAMS este dezvoltat de firmele Raytheon Technologies, SUA, și Kongsberg, Norvegia. Acest sistem și-a arătat eficiența în fața rachetelor rusești.
Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, a explicat că bateriile sol-aer National Advanced Surface-to-Air Missile Systems (NASAMS), furnizate recent Ucrainei, sunt complet operaționale. De asemenea, el a continuat prin a spune că eficiența lor a fost impresionantă. „Sistemele noastre au avut o rată de succes de 100% în interceptarea rachetelor rusești”, a subliniat oficialul american.
În același timp, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a precizat, joi, 17 noimebrie, într-un mesaj pe Twitter că mulțumește SUA pentru „asistența esențială în apărare și am subliniat că livrările de sisteme de apărare aeriană către Ucraina trebuie să fie accelerate”. De asemenea, Kuleba a mai subliniat că aceste sisteme au dovedit că sunt eficiente. „Sunt de asemenea convins că a venit timpul pentru Patriot”, a adăugat Kuleba.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a declarat, la începutul lunii noiembrie, că Ucraina a primit două sisteme de apărare aeriană NASAMS. În prealabil, militarii ucraineni au fost instruiți să utilizeze sistemul sol-aer NASAMS. Aceste arme ar putea fi primite chiar și de România, notează Reuters.
Armata României ar putea primi sisteme NAMAS
Sistemul sol-aer ar putea intra și în dotarea Armatei Române. Acest sistem este propus de Raytheon în cadrul programului MApN de achiziție sisteme sol-aer de apărare antiaeriană apropiată și foarte apropiată. Un reprezentant al companiei americane a precizat că firma se consideră un partener industrial strategic pentru țara noastră. În plus, oficialul a mai adăugat că Raytheon are, în prezent, parteneriate cu firmele românești Romaero și Aerostar pentru sprijinirea programului sol-aer Patriot.
Mai mult decât atât, în programul de achiziționare al acestor tipuri de sisteme s-au mai înscris și francezii de la MBDA care au rachete Mistral 3 și VL MICA. De asemenea, și israelienii au avut o propunerea din partea companiei Rafael care are sistemul sol-aer SPYDER ce utilizează rachete Derby și Python 5. În plus, și nemții de la Diehl Defence au propus rachete IRIS-T SLS și SLM.
Sistemele NASAMS dezvoltate de companiile Raytheon Technologies și Kongsberg includ și radarul Sentinel, centrul de comandă Fire Distribution Center și rachete de intercepție AMRAAM, AMRAAM ER și AIM 9X Sidewinder Block II. Aceste sisteme sunt folosite de 12 țări din întreaga lume, inclusiv o serie de state membre NATO. Este vorba de SUA, Norvegia, Olanda, Spania, Lituania și Ungaria, notează umbrela-strategică.ro.