România. Sistemul Garanție-Returnare a fost introdus la finalul anului trecut, iar de atunci românii au început să returneze ambalajele pentru a recupera o parte din banii plătiți pe produse.
În acest context, un sondaj INSCOP relevă că 53,6% dintre respondenți afirmă că întotdeauna returnează ambalajele la magazin sau la centrele de colectare pentru a-și recupera garanția plătită, 11,4% o fac deseori, 13,2% rareori, 21,5% niciodată, iar 0,3% au preferat să nu răspundă.
Sistemul Garanție-Returnare. Cei mai mulți români dau înapoi ambalajele
Cei care spun că nu obișnuiesc niciodată să returneze ambalajele la magazin sau la centrele de colectare sunt în special votanții AUR, persoanele de peste 60 de ani, cei cu educație primară, cei inactivi pasivi, locuitorii din mediul rural și cei cu venituri mai mici.
Pe de altă parte, cei care afirmă că întotdeauna returnează ambalajele sunt în general persoane cu vârsta între 30 și 44 de ani, cu educație superioară, gulere albastre sau gri, locuitori din regiunea Centru, cu venituri mai mari și angajați în sectorul privat.
Cât de mulțumiți sunt românii de acest sistem
Referitor la satisfacția față de Sistemul Garanție-Returnare, 32,1% dintre respondenți se declară foarte mulțumiți de modul în care autoritățile au pus în aplicare acest sistem, iar 43,7% se arată destul de mulțumiți (în total 75,8% sunt foarte mulțumiți sau destul de mulțumiți).
Pe de altă parte, 13,7% sunt destul de nemulțumiți, iar 8,6% foarte nemulțumiți, în timp ce 1,8% nu știu sau nu au răspuns la această întrebare.
Cei care sunt destul de mulțumiți și foarte mulțumiți de modul în care autoritățile au implementat Sistemul Garanție-Returnare (SGR) includ în special votanții PSD, femeile, tinerii sub 30 de ani și persoanele peste 60 de ani, persoanele inactive și angajații din sectorul public.
Cei care sunt destul de nemulțumiți și foarte nemulțumiți de modul în care autoritățile au implementat Sistemul Garanție-Returnare sunt în principal votanții USR, persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 59 de ani, cei cu educație superioară, angajații din domenii de colar gri sau alb, locuitorii din București și angajații din sectorul privat.
Majoritatea românilor cred că schimbările climatice sunt reale
Românii au fost întrebați și despre opinia lor privind schimbările climatice. Conform sondajului, 68.9% dintre respondenți consideră că schimbările climatice sunt reale și au efecte vizibile, în timp ce 26.1% nu sunt de acord cu această afirmație.
Restul de 5% nu au oferit un răspuns sau nu sunt siguri.
„Două treimi dintre români cred că schimbările climatice sunt un fenomen real care produce efecte vizibile.
Conştientizarea problemelor de mediu este tot mai consistentă în România, fiind evidentă şi din evaluarea unor comportamente concrete precum participarea la sistemul Garanţie-Returnare”, a declarat Remus Ştefureac, director INSCOP Research, potrivit News.ro.