Sistemul de garanție returnare (SGR) încă nu funcționează la parametri maximi. Cu toate acestea, peste 100 de milioane de ambalaje au fost returnate, ceea ce s-ar traduce printr-o sumă de 10 milioane de euro returnată utilizatorilor sub formă de garanție.
SGR încă nu funcționează la capacitate maximă
Însă, sunt cazuri când sistemul de garanție returnare (SGR) respinge ambalajele. Sunt cel puțin trei aspecte care trebuie luate în considerare pentru a recupera garanția de 50 de bani. Executivul lucrează la un act normativ prin care să reglementeze mai bine modul de funcționare al automatelor.
Consumatorii au reclamat în repetate rânduri că sistemele nu funcționează tot timpul, mai ales în weekend. Actul normativ la care lucrează Guvernul prevede ca unitățile economice prevăzute cu sisteme SGR să preia manual ambalajele în cazul în care aparatele SGR sunt scoase din uz.
Motivele pentru care ambalajele sunt respinse țin mai degrabă de natură tehnică sau de logistică. Însă sunt și cazuri în care sticlele goale nu sunt primite pentru că nu îndeplinesc minimul de criterii pentru a fi preluate de sistemele SGR.
De ce nu trebuie spălate recipientele goale
În privința aspectelor care țin de natura tehnică, ambalajele sunt respinse fie pentru că nu sunt recunoscute de RVM-uri. Fie capacitatea de colectare a sistemelor SGR a fost depășită. Buna funcționarea a automatelor de reciclare a ambalajelor este în strânsă legătură cu setările RVM și desigur, cu dimensiunile containerului de depozitare.
Cât despre parametrii de funcționare, aparatele RVM sunt reglate în funcție de dimensiunile recipientelor goale, materialele din care sunt manufacturate precum și inscripția SGR. De exemplu, aparatele RVM nu vor prelua sub nicio formă ambalajele care nu au fost golite complet.
Obligațiile agenților economici înscriși în sistemul de garanție returnare
Sistemele SGR sunt prevăzute cu un mic cântar, iar dacă greutate sticlei respective nu se încadrează în valorile presetate, aparatul va respinge automat recipientele. De asemenea, au fost semnalate cazuri în care RVM-ul nu a procesat sticlele pe motiv că nu ar fi înregistrate în sistem.
În acest din urmă caz, ambalajele pot fi procesate la un alt aparat, dar acest lucru presupune un drum suplimentar. Totodată, trebuie menționat că utilizatorii nu au obligația să spelele ambalajele goale, ci doar să le golească de conținut. În plus, clătirea ambalajelor ar putea deteriora eticheta cu logo-ul SGR, implicit recipientele vor fi respinse.