Consiliul UNBR a operat modificări și completări asupra sistemului de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților, în ședința din 30.08.2024.
Reducerea vârstei standard pentru asigurații care au crescut cel puțin un copil
Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România (U.N.B.R.) a adoptat, în ședința din 30.08.2024, Hotărârea 99, prin care Statutul Casei de Asigurări a Avocaților (C.A.A.), adoptat prin Hotărârea Consiliului U.N.B.R. nr. 139/27.07.2016, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1 – După articolul 23 din Statutul C.A.A. se introduce un articolul nou 231 cu următorul cuprins:
Art. 231 – Pensii. Reducerea vârstei standard pentru asigurații care au crescut cel puțin un copil
(1) Asigurații beneficiari de prevederile art. 34 din Lege sunt, prin echivalare cu dispozițiile ce reglementează această reducere în sistemul public de pensii, asigurații femei.
(2) Reducerea vârstei de pensionare prevăzută la art. 34 din Lege se aplică și în cazul în care numărul de copii cuprinde și copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 10 ani până la împlinirea vârstei de cel mult 16 ani de către copilul adoptat..
Cheltuielile cu pensiile, indemnizația de urmaș și ajutorul acordat se va face pe o perioadă de 6 luni soțului supraviețuitor
2 – Articolul 13 alin. (3) lit. a) din Statutul C.A.A. se modifică și va avea următorul cuprins:
cheltuielile cu pensiile, indemnizația de urmaș și ajutorul acordat pe o perioadă de 6 luni soțului supraviețuitor;
3 – La articolul 13 alin. (3) din Statutul C.A.A. după lit. d) se introduce o nouă literă, e), cu următorul cuprins:
cheltuielile cu indemnizațiile de însoțitor, dacă nu sunt suportate din alte surse legale.
4 – La articolul 36 din Statutul C.A.A., după alin. (2) se introduc alineatele (3) – (6) cu următorul cuprins:
„Certificatul de viață” transmis din șase în șase luni
(3) Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului de pensii al avocaților, beneficiarii drepturilor bănești acordate de sistemul C.A.A. stabiliți pe teritoriul altor state (beneficiari nerezidenți) au obligația de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie a fiecărui an, un certificat de viață.
(4) Certificatul de viață prevăzut la alin. (3) se transmite de beneficiarul nerezident din proprie inițiativă.
(5) Beneficiarul nerezident are obligația de a semna certificatul de viață în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt.
(6) Pentru confirmarea existenței, beneficiarii sistemului C.A.A. pot utiliza, ca mijloc alternativ de verificare administrativă, modelul de certificat de viață valabil în sistemul public de pensii.
Plata pensiilor înceteză după trei luni consecutive de la restituirea lor ca neachitate
5 – După art. 37 din Statutul C.A.A., se introduce un articolul nou, 371 cu următorul cuprins:
Art. 371 Pensii. Procedură. Suspendarea plății în situația pensiilor restituite. Legea nr.72/2016 – art.80.
(1) Dacă timp de 3 luni consecutive, pensiile care se achită la domiciliu/reședința pensionarului, sunt restituite ca neachitate și nu sunt solicitate de beneficiarul în cauză, C.A.A./filiala C.A.A. procedează la neefectuarea plății respectivelor drepturi, începând cu luna următoare.
(2) În cazul în care, în următoarea lună de după neefectuarea plății, drepturile bănești prevăzute la alin. (1) nu sunt solicitate de beneficiari, C.A.A./filiala C.A.A. procedează la suspendarea plății acestora, începând cu luna următoare