Sistemul de pensii. Măsurile care trebuie luate de urgență

Pensionari Sursa foto: Dreamstime

Transformarea muncii la negru în muncă oficială este esențială pentru a garanta pensii decente pentru toți cetățenii din Republica Moldova.

Rata de angajare oficială sub 50 la sută și un raport aproape egal între contribuabili și pensionari, creează o situație fragilă pentru sistemul de pensii din Republica Moldova, a declarat Nicolas Schmit, comisar european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, într-un interviu pentru Moldova1.

„Există, în primul rând, obligația de a atrage cât mai multe persoane în câmpul muncii. Este o necesitate absolută să fie transformată munca la negru în muncă oficială, pentru că munca informală nu aduce contribuții sociale la sistemul de pensii. Aceasta este, evident, prima provocare, dar și obiectivul, ce urmează a fi atins - de a consolida piața muncii și de a crește contribuțiile sociale și impozitele plătite”, a atras atenția Nicolas Schmit.

Comisarul european a mai spus că procesul de reformare a Inspectoratului de Stat al Muncii și Agenției Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă înregistrează succese.

„Cred că procesele de reformă sunt pe drumul cel bun. Există, de asemenea, o îmbunătățire pe piața muncii ca atare, deoarece se atestă o participare mai activă a femeilor. Dar mai sunt multe lucruri de făcut. Aveți totuși o participare destul de scăzută în câmpul muncii, mai puțin de 50%, ceea ce este mult mai puțin decât media UE. Așa că, atragerea oamenilor pe piața muncii este o necesitate absolută”, a mai spus comisarul european.

Modificări în sistemul de pensii

Vârsta standard de pensionare pentru femei în Republica Moldova va crește treptat până în anul 2028, până la 63 de ani, iar stagiul de cotizare va crește până la 34 de ani. Această prevedere a intrat în vigoare din anul 2020.

Pensionari. Sursa foto: Pixabay

Pensia pentru limită de vârstă. Începând cu 1 iulie 2023, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă pentru femei este de 60 ani 6 luni, iar stagiul complet de cotizare – 33 ani 6 luni.

Totodată, pentru bărbaţi, vârsta de pensionare rămâne neschimbată, fiind de 63 ani, iar stagiul de cotizare – 34 ani, condiţiile respective fiind stabilite de la 1 iulie 2019.

Conform prevederilor legii, reducerea vârstei standard de pensionare se acordă femeilor care au născut şi au crescut cinci şi mai mulţi copii până la vârsta de 8 ani. Pentru ele, vârsta de pensionare se diminuează cu 3 ani și, de la 1 iulie 2023, constituie 57 ani 6 luni.